You are currently viewing Czekośliwka – nutella ze śliwek

Czekośliwka – nutella ze śliwek

()

Powidła śliwkowe już znasz, pora na nutellę ze śliwek, czyli czekośliwka. Niezwykłe połączenie śliwek i czekolady, takie powidła czekoladowe. W większości wersji w internecie znajdziesz tak naprawdę kakaośliwkę (tu polecam Ci wersję Klaudii z Ja Zwykła Matkaa), bo bez czekolady. Tej wersji jeszcze nie próbowałam. Moja czekośliwka jest mocno czekoladowa. Czy skutecznie zastępuje krem typu nutella? Mi nie do końca, za bardzo kocham tamten smak i konsystencję, a czekośliwka z tego przepisu jest rzadsza, mniej zwarta. Przyznam się, że nie zawadziłoby dłużej smażyć o jakieś pół godziny (przed miksowaniem). Ale dzieci wsuwały jak szalone, więc nie narzekam 😀 Wciąż jednak szukam przepisu na zdrowszą wersję nutelli.

 

Do czego nada się czekośliwka? Do kanapki, do naleśników, do grzanek/tostów na słodko, do owsianki, do placuszków… Z czym lubisz najbardziej 🙂

 

Ilość: 3-4 małe słoiczki po dżemie
Czas: ok 1-1,5 h

 

Czekośliwka – składniki:

  • ok 1200 g śliwek (po wypestkowaniu)
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej (min 50-60% kakao z małą ilością cukru – tu uwaga, różne marki mają inną jego ilość nawet w ciemnej)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 220 g cukru (lub więcej)

 

Przygotowanie:

  1. Umyte, osuszone i wypestkowane śliwki wrzuć do dużego, wysokiego garnka. Zasyp cukrem i wstaw na duży ogień. Często mieszając, zagotuj. Duś na mniejszym ogniu ok 60 minut, co kilka minut mieszając, aby nie przywarło (jak przy powidłach).
  2. Jeśli lubisz gładką konsystencję, zblenduj masę. Gotuj jeszcze 5-10 minut, prawie cały czas mieszając, bo po zmiksowaniu bardzo pryska.
  3. Dodaj kakao, wymieszaj. Wrzuć połamane czekolady i mieszaj, do połączenia składników. Gotuj jeszcze 1-2 minutki i zestaw z ognia.
  4. Możesz od razu przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, zostawiając do wystudzenia. Ja wybrałam pasteryzację: 120-130°C przez 30 minut w piekarniku. Po tym czasie zostaw w nim słoiki do całkowitego wystudzenia, następnie schowaj w chłodne miejsce.

 

Na zdjęciu poniżej powidła śliwkowe (po lewej) i czekośliwka (niżej).

czekośliwka z czekoladą i kakao

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.