Powidła śliwkowe już znasz, pora na nutellę ze śliwek, czyli czekośliwka. Niezwykłe połączenie śliwek i czekolady, takie powidła czekoladowe. W większości wersji w internecie znajdziesz tak naprawdę kakaośliwkę (tu polecam Ci wersję Klaudii z Ja Zwykła Matkaa), bo bez czekolady. Tej wersji jeszcze nie próbowałam. Moja czekośliwka jest mocno czekoladowa. Czy skutecznie zastępuje krem typu nutella? Mi nie do końca, za bardzo kocham tamten smak i konsystencję, a czekośliwka z tego przepisu jest rzadsza, mniej zwarta. Przyznam się, że nie zawadziłoby dłużej smażyć o jakieś pół godziny (przed miksowaniem). Ale dzieci wsuwały jak szalone, więc nie narzekam 😀 Wciąż jednak szukam przepisu na zdrowszą wersję nutelli.
Do czego nada się czekośliwka? Do kanapki, do naleśników, do grzanek/tostów na słodko, do owsianki, do placuszków… Z czym lubisz najbardziej 🙂
Ilość: 3-4 małe słoiczki po dżemie
Czas: ok 1-1,5 h
Czekośliwka – składniki:
- ok 1200 g śliwek (po wypestkowaniu)
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g czekolady gorzkiej (min 50-60% kakao z małą ilością cukru – tu uwaga, różne marki mają inną jego ilość nawet w ciemnej)
- 50 g mlecznej czekolady
- 220 g cukru (lub więcej)
Przygotowanie:
- Umyte, osuszone i wypestkowane śliwki wrzuć do dużego, wysokiego garnka. Zasyp cukrem i wstaw na duży ogień. Często mieszając, zagotuj. Duś na mniejszym ogniu ok 60 minut, co kilka minut mieszając, aby nie przywarło (jak przy powidłach).
- Jeśli lubisz gładką konsystencję, zblenduj masę. Gotuj jeszcze 5-10 minut, prawie cały czas mieszając, bo po zmiksowaniu bardzo pryska.
- Dodaj kakao, wymieszaj. Wrzuć połamane czekolady i mieszaj, do połączenia składników. Gotuj jeszcze 1-2 minutki i zestaw z ognia.
- Możesz od razu przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, zostawiając do wystudzenia. Ja wybrałam pasteryzację: 120-130°C przez 30 minut w piekarniku. Po tym czasie zostaw w nim słoiki do całkowitego wystudzenia, następnie schowaj w chłodne miejsce.
Na zdjęciu poniżej powidła śliwkowe (po lewej) i czekośliwka (niżej).
Pingback: 29 pomysłów na przepisy z czekoladą | desery i słodkości | Kęsy Codzienności