Wielkanoc to zgodnie z tradycją jajka pod różną postacią. Pasta jajeczna łososiowa z suszonymi pomidorami to moja smakowita propozycja na świąteczne śniadanie z jajkiem w roli głównej. Choć warto zrobić je nie tylko od święta. Pasuje też na kolację. Pasta z łososia i jajek to pyszna, pożywna i bardzo prosta do zrobienia pasta na kanapkę. Koniecznie podana z rzeżuchą i/lub rzodkiewką, symbolem wiosennych kanapek u mnie w domu 🙂
Sprawdź inne pomysły na pasty kanapkowe.
Ilość porcji: 2-3
Czas: kilkanaście minut
Pasta jajeczna łososiowa – składniki:
- 3 jajka
- 4-5 suszonych pomidorów (u mnie suche, bez zalewy)
- pół średniej wielkości brzuszka z wędzonego łososia lub mała porcja fileta wędzonego
- pieprz i sól do smaku
- rzodkiewka, sałata, rzeżucha – do wyboru, do podania
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i obierz ze skorupki. Jedno jajko przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtko. Odłóż białko.
- Resztę jajek, żółtka, łososia obranego ze skóry i pozbawionego ewentualnych ości oraz suszone pomidory wrzuć do malaksera. Zmiksuj do gładkości. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.
- Podawaj z pieczywem. Odłożone białka nadziej niewielką ilością pasty jajecznej łososiowej. Podawaj posypane rzeżuchą.
- Możesz zrobić pastę łososiową z samych żółtek, będzie bardziej intensywna w smaku.
Pingback: Przepisy na Wielkanoc | Kęsy Codzienności