Takie słodkości mogłabym jeść codziennie. I dziwię się, że jeszcze nie powtórzyłam przepisu. Te ciasteczka zbożowo-owocowe bez pieczenia miały być na początku batonikami, jednak w większym formacie mogłyby się łamać. Są słodko-kwaśne za sprawą suszonej żurawiny i rodzynek, delikatne i bardzo wciągające. Na pewno nie poprzestaniesz na jednym 😉
A skąd pomysł na ciasteczka bez pieczenia? Już jakiś czas temu znalazłam przepis na praliny Edyty z Mój kawałek podłogi. Bazowały na daktylach i żurawinie. Nie robiłam ich, ale że akurat zastanawiałam się, jak zrobić w domu batoniki owocowe, które niedawno kupowałam i bardzo dzieciom smakowały, od razu się zainspirowałam. I szczerze polecam. Nieco ponad 3-letnia wówczas Zuzia pomagała mi w przygotowaniu, także to też świetny sposób na wciągnięcie malucha w świat kulinariów.
Nie są to ciasteczka bez cukru, jednak jego ilość zależy od składu suszonej żurawiny. Suszonej bez cukru nie używałam, widziałam ją i wyglądała zupełnie inaczej. Słodzona jest bardzo popularna, ale możesz kupić i takie, gdzie cukru jest 50%, ale i takie gdzie jest go 39% (chodź to i tak sporo). Poza tym jedni słodzą białym, inni trzcinowym cukrem. Nie kieruj się marką, tylko składem, zawsze 🙂
Czas przygotowania: 15-20 minut
Ilość ciasteczek: ok 30
ciasteczka zbożowo-owocowe bez pieczenia
Składniki:
- niepełna szklanka suszonej żurawiny (bez konserwantów)
- 1/3 szklanki rodzynek (bez konserwantów)
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki płatków 5 zbóż lub też owsiane
- 1 łyżeczka otrębów (opcjonalnie, ja nie dawałam)
- 0,5 szklanki truskawek liofilizowanych (opcjonalnie świeżych lub odmrożonych, ale ciasteczka będą mieć krótszą trwałość)
- wiórki kokosowe do obtoczenia (ale nie jest konieczne)
Przygotowanie:
- Żurawinę i rodzynki zalej wrzątkiem do pokrycia. Odstaw na kilkanaście minut.
- Liofilizowane truskawki i płatki zmiel w młynki do kawy lub misie malaksera na drobno. Przesyp do miski.
- Namoczone owoce zblenduj na gładką masę, ale jak zostanie trochę grudek, kawałków, absolutnie się tym nie przejmuj. Jeśli masz świeże truskawki, zmiksuj je razem z suszonymi owocami. Wymieszaj z płatkami do połączenia. Odstaw na kilka minut.
- Masę podziel na 2-3 części. Jedną ułóż między dwie warstwy papieru do pieczenia. Rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Foremką do ciastek wykrawaj serduszka lub inne kształty. Obtaczaj od razu w kokosie. Tak samo postępuj z resztą części masy.
- Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. W przypadku świeżych truskawek, myślę, że max do 2 dni, ale im krócej, tym lepiej. Smacznego!
Pingback: 27 inspiracji na przepisy z truskawkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Ciasteczka musli i walentynkowe inspiracje | Kęsy Codzienności
Pingback: Czym zastąpić cukier? 12 zdrowych zamienników białego cukru | Kęsy Codzienności