Wielkanoc już za parę dni i przygotowałam dla Ciebie prosty przepis w sam raz na tę okazję. Jeśli lubisz mięsne pasztety, ale dotąd nie robiłaś, bo albo nie miałaś czasu, albo nie wiedziałaś jak, albo nie miałaś maszynki do mielenia mięsa, dziś już nie będziesz mieć wymówek. Przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, naprawdę! I wystarczy zwykły mocny blender, polecam z metalową osłoną ostrza. A efekt? Delikatny, kruchy, ale smarowny pasztet z kurczaka z marchewką. Jest lekko słodki dzięki marchewce. Im więcej rosołowej marchewki dodasz, tym ciekawszego nabierze koloru i smaku.
Robiłam ten pasztet już wcześniej w identyczny sposób, z tym że z indyka i wołowiny i nieco inaczej doprawiłam, dałam też więcej marchewki. Dlatego potraktuj ten przepis jako bazę do stworzenia swojego idealnego szybkiego pasztetu. Nie jest mocno mięsny, gdyż mięso z rosołu jest mniej wyraźne w smaku. W końcu oddało go do idealnego rosołu. Jak ugotować ten najsmaczniejszy rosół, dowiesz się w moim przepisie KLIK. A potem wróć tutaj i dowiedz się, jak nie marnować składników, które po nim pozostają.
Liczba porcji: 10-12
Czas przygotowania: ok 1 godziny (z pieczeniem)
Składniki:
- zimne mięso z całego kurczaka (bez filetów), na którym ugotowałaś rosół
- niezjedzone warzywa z tego rosołu (seler, marchew, pietruszka, można też por i cebulę, co lubisz)
- 1 duża marchewka drobno starta
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- kilka łyżek rosołu
- 3 kopiaste łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka domowej soli ziołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego (lub więcej)
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego mielonego (lub więcej)
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Usuń skóry, kości i chrząstki oraz inne elementy z mięsa, których nie chcesz w pasztecie. Dodaj warzywa z rosołu i jajko. Całość dokładnie zblenduj ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy.
- Wsyp marchewkę i przemieszaj.
- Dodaj przyprawy, bułkę tartą i rosół. Wymieszaj łyżką do połączenia.
- Naczynie żaroodporne lub formę jednorazową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej masę mięsną, wyrównaj, posyp niewielką ilością bułki tartej (niekonieczne).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok 50 minut. Dobrze upieczony pasztet jest brązowy z góry, przypieczony, lekko odstaje do brzegów. Możesz wystudzić w piekarniku. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce do 5 dni. Nadaje się do mrożenia.
Po więcej wielkanocnych inspiracji kulinarnych odsyłam Cię do mojego darmowego e-booka. Znajdziesz w nim 4 przepisy na śniadanie Wielkanocne w nowej odsłonie oraz 4 przepisy na słodkie wypieki oraz rady, jak upiec perfekcyjne ciasto do mazurków i jak stworzyć szybką dekorację nie tylko na święta, ale ogólnie na wiosnę. Zapraszam!
♥♥♥
Robisz czasem domowy pasztet? Jaki jest Twój ulubiony przepis?
A jeśli sprawdzisz mój przepis, koniecznie dodaj zdjęcie w social media i oznacz mnie, żebym mogłam zajrzeć 🙂
Pingback: Jaki blender ręczny kupić? Blendery do 100 zł | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na Wielkanoc | Kęsy Codzienności