You are currently viewing Ciasto straciatella ze śliwkami i kruszonką

Ciasto straciatella ze śliwkami i kruszonką

()

Wrzesień to czas śliwek, jabłek i podwieczorków na ciepło! W końcu jesień już zawitała, czas zasmakować w jej specjałach. Szukasz nietuzinkowego pomysłu na placek ze śliwkami? Coś innego niż zazwyczaj, ale prostego i pysznego? Polecam Ci ciasto straciatella ze śliwkami i kruszonką – na spodzie z biszkoptowo-tłuszczowego ciasta z gorzką czekoladą, ze słodko-kwaśną masą śliwkową i chrupiącą klasyczną kruszonką. Skusisz się?

 

Sprawdź też przepisy na inne ciasta z owocami – TU – lub inne pomysły ze śliwkami w roli głównej- TUTAJ.

ciasto straciatella ze śliwkami

Z podanej ilości upiekłam ciasto ze śliwkami na blaszce: 40 cm x 26 cm.

Ciasto straciatella ze śliwkami i kruszonką
Składniki:

Ciasto biszkoptowe straciatella

  • 5 jajek (temp. pok.)
  • 80 ml śmietanki 30% (temp. pok.)
  • 80 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, drobno posiekanej nożem

Nadzienie śliwkowe

  • ok. 1 kg śliwek (ok. 900 g bez pestek)
  • 2/3 szklanki wody lub soku jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu lub cynamonu lub pomiń
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 80 cukru
  • 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej

pyszne ciasto ze śliwkami biszkoptowe straciatella

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę śliwkową: Owoce przekrój na pół, usuń pestki. Wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i zalej połową wody, dopraw kardamonem. Doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 5 minut.⁠
  2. W reszcie wody rozprowadź mąkę, dodaj sok z cytryny.⁠ Wlej zawiesinę do owoców. Mieszając, podgrzewaj, aż zgęstnieje. Odstaw.
  3. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (potroją objętość). Wlej strużką olej i śmietankę. Miksuj chwilę, aż składniki się połączą.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej wprost do masy jajecznej. Dodaj też posiekaną czekoladę. Krótko zmiksuj na średnich obrotach lub wymieszaj łopatką do połączenia. Masa powinna pozostać puszysta.
  5. Wylej masę do formy wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika i piecz w 180ºC przez ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie składniki na kruszonkę połącz palcami, aż powstaną mokre okruszki.
  7. Wyjmij ciasto, od razu nałóż na nie jeszcze gorącą masę śliwkową. Posyp kruszonką.
  8. Piecz dalej ok. 30-35 minut, aż całość będzie rumiana, a kruszonka chrupiąca. Wyjmij i  przestudź. Możesz posypać cukrem pudrem.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.