Wrzesień to czas śliwek, jabłek i podwieczorków na ciepło! W końcu jesień już zawitała, czas zasmakować w jej specjałach. Szukasz nietuzinkowego pomysłu na placek ze śliwkami? Coś innego niż zazwyczaj, ale prostego i pysznego? Polecam Ci ciasto straciatella ze śliwkami i kruszonką – na spodzie z biszkoptowo-tłuszczowego ciasta z gorzką czekoladą, ze słodko-kwaśną masą śliwkową i chrupiącą klasyczną kruszonką. Skusisz się?
Sprawdź też przepisy na inne ciasta z owocami – TU – lub inne pomysły ze śliwkami w roli głównej- TUTAJ.
Z podanej ilości upiekłam ciasto ze śliwkami na blaszce: 40 cm x 26 cm.
Ciasto straciatella ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto biszkoptowe straciatella
- 5 jajek (temp. pok.)
- 80 ml śmietanki 30% (temp. pok.)
- 80 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kostek gorzkiej czekolady, drobno posiekanej nożem
Nadzienie śliwkowe
- ok. 1 kg śliwek (ok. 900 g bez pestek)
- 2/3 szklanki wody lub soku jabłkowego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka kardamonu lub cynamonu lub pomiń
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 120 g zimnego masła
- 80 cukru
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Przygotowanie:
- Przygotuj masę śliwkową: Owoce przekrój na pół, usuń pestki. Wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i zalej połową wody, dopraw kardamonem. Doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 5 minut.
- W reszcie wody rozprowadź mąkę, dodaj sok z cytryny. Wlej zawiesinę do owoców. Mieszając, podgrzewaj, aż zgęstnieje. Odstaw.
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (potroją objętość). Wlej strużką olej i śmietankę. Miksuj chwilę, aż składniki się połączą.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej wprost do masy jajecznej. Dodaj też posiekaną czekoladę. Krótko zmiksuj na średnich obrotach lub wymieszaj łopatką do połączenia. Masa powinna pozostać puszysta.
- Wylej masę do formy wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika i piecz w 180ºC przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie składniki na kruszonkę połącz palcami, aż powstaną mokre okruszki.
- Wyjmij ciasto, od razu nałóż na nie jeszcze gorącą masę śliwkową. Posyp kruszonką.
- Piecz dalej ok. 30-35 minut, aż całość będzie rumiana, a kruszonka chrupiąca. Wyjmij i przestudź. Możesz posypać cukrem pudrem.