You are currently viewing Bezglutenowy makaron z suszonymi pomidorami i rukolą

Bezglutenowy makaron z suszonymi pomidorami i rukolą

()

To był mój pierwszy raz z makaronem bez glutenu, czyli z mąki kukurydzianej. Fajna odmiana. Troszkę inaczej smakuje, jest mniej sprężysty, ale tylko minimalnie. I naprawdę bardzo dobry. Nawet, jeśli nie musisz stosować diety bez glutenu, taka odmiana jest jak najbardziej mile widziana. Ten przepis to szybki sposób na zdrowy, prosty obiad: bezglutenowy makaron z suszonymi pomidorami i rukolą. Sprawdź! Jeśli dla Ciebie jest to za mało sycące danie, podaj np. z pieczonym filetem z kurczaka.

Obiad do zrobienia w 20 minut dla 3-4 osobowej rodziny (zależnie od indywidualnych potrzeb wielkościowych – wszystkie wskazania w przepisach bierz z pewną rezerwą – dla jednego to, co jest na 2 porcje, starczy ledwie na jedną i na odwrót…).

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15-20 minut

Bezglutenowy makaron z suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki:

  • 200 g makaronu bezglutenowego świderki (kukurydziany)
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej umytej rukoli
  • 2/3 łyżeczki suszonej bazylii, pieprz mielony
  • 1-2 łyżki oleju i masła do smażenia
  • 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory śliwkowe
  • woda z gotowania makaronu

Przygotowanie:

  1. Nastaw wodę na makaron. Cebule i czosnek obierz. Cebule obierz w piórka, a 3 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Jeden ząbek przekrój na 4 części i wrzuć potem do gotującego się makaronu.
  2. Rozgrzej olej i masło. Wrzuć cebulkę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj czosnek.
  3. Do wrzątku wrzuć makaronu, lekko posól. Dodaj 2 pokroje suszone pomidory. Makaron ugotuj al dente lub na miękko według upodobania.
  4. Resztę suszonych pomidorów pokrój w paski lub kostkę. Dodaj do cebuli i czosnku. Gdyby zaczęło się przypalać, podlej odrobiną wody z gotowania makaronu.
  5. Pomidory śliwkowe umyj, usuń twarde części i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka. Duś na mniejszym ogniu. Dolej jeszcze kilka łyżek wody. Dodaj koncentrat i przyprawy. Duś bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, a makaron się ugotuje.
  6. Wymieszaj bezglutenowy makaron z sosem i rukolą i od razu podawaj. Smacznego!

♥♥♥

Ciekawa jestem, czy jadłaś już makaron bezglutenowy? Jak wrażenia?

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.