To był mój pierwszy raz z makaronem bez glutenu, czyli z mąki kukurydzianej. Fajna odmiana. Troszkę inaczej smakuje, jest mniej sprężysty, ale tylko minimalnie. I naprawdę bardzo dobry. Nawet, jeśli nie musisz stosować diety bez glutenu, taka odmiana jest jak najbardziej mile widziana. Ten przepis to szybki sposób na zdrowy, prosty obiad: bezglutenowy makaron z suszonymi pomidorami i rukolą. Sprawdź! Jeśli dla Ciebie jest to za mało sycące danie, podaj np. z pieczonym filetem z kurczaka.
Obiad do zrobienia w 20 minut dla 3-4 osobowej rodziny (zależnie od indywidualnych potrzeb wielkościowych – wszystkie wskazania w przepisach bierz z pewną rezerwą – dla jednego to, co jest na 2 porcje, starczy ledwie na jedną i na odwrót…).
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15-20 minut
Bezglutenowy makaron z suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki:
- 200 g makaronu bezglutenowego świderki (kukurydziany)
- 6-8 suszonych pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej umytej rukoli
- 2/3 łyżeczki suszonej bazylii, pieprz mielony
- 1-2 łyżki oleju i masła do smażenia
- 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory śliwkowe
- woda z gotowania makaronu
Przygotowanie:
- Nastaw wodę na makaron. Cebule i czosnek obierz. Cebule obierz w piórka, a 3 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Jeden ząbek przekrój na 4 części i wrzuć potem do gotującego się makaronu.
- Rozgrzej olej i masło. Wrzuć cebulkę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj czosnek.
- Do wrzątku wrzuć makaronu, lekko posól. Dodaj 2 pokroje suszone pomidory. Makaron ugotuj al dente lub na miękko według upodobania.
- Resztę suszonych pomidorów pokrój w paski lub kostkę. Dodaj do cebuli i czosnku. Gdyby zaczęło się przypalać, podlej odrobiną wody z gotowania makaronu.
- Pomidory śliwkowe umyj, usuń twarde części i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka. Duś na mniejszym ogniu. Dolej jeszcze kilka łyżek wody. Dodaj koncentrat i przyprawy. Duś bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, a makaron się ugotuje.
- Wymieszaj bezglutenowy makaron z sosem i rukolą i od razu podawaj. Smacznego!
♥♥♥
Ciekawa jestem, czy jadłaś już makaron bezglutenowy? Jak wrażenia?
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności