Delikatna babka to ciasto bardzo uniwersalne – idealne do kawy i herbaty na każdą okazję i bez niej. Ale na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Przepisów na pyszne babki znajdziesz u mnie kilka. Teraz pora na puszystą i pyszną babkę piaskową. Delikatna, puszysta, nie sucha i do tego jak pachnie! Marmurkowa babka piaskowa to przepyszne połączenie jasnego i kakaowego ciasta. Można bardziej przemieszać łyżką obie masy w formie, by efekt wizualny był jeszcze ładniejszy.
Pękła Ci babka? Przecież w tym cały jej urok! I tak podajemy odwróconą. Jednak jeśli bardzo nierówno Ci urośnie, wybrzuszenie zetnij nożem tak, by po obróceniu ciasto było proste. Nadmiar od razu zjedz 😉
Marmurkowa babka piaskowa
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 – 2/3 szklanki cukru lub pół na pół z domowym cukrem waniliowym
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 0,5 – 1 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub migdałowego (można pominąć)
- 250 g masła – rozpuszczone i przestudzone (lub 1 szklanka – ok 220 g – oleju rzepakowego)
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem na jasną puszystą masę – potroją swoją objętość.
- Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej do osobnej miski. Gdy jajka będą już ubite, zmniejsz obroty miksera o połowę i partiami – po 1-2 łyżki – dodawaj mąkę. miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec podkręć obroty do maximum.
- Wlej letnie masło/olej i aromat, zmiksuj ponownie do dokładnego połączenia. Powstanie gęste lejące ciasto.
- Formę natłuść i wysyp bułką tartą. Wlej ok 2/3 ciasta. Na nie możesz rozsypać rodzynki.
- Do reszty ciasta przesiej kakao. Zmiksuj lub wymieszaj ręcznie trzepaczką od miksera, pilnując, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.
- Przełóż łyżkę ciemne ciasto na jasne. Przemieszaj dookoła, aby je rozprowadzić i nadać ładny efekt. Wystające rodzynki wciśnij w ciasto.
- Wstaw do piekarnika na nieco niższy poziom (w mnie 2 od dołu). W nowym piekarniku piekłam z termoobiegiem w 180°C przez ok 35 minut, zaś w starym tylko w 170°C i ok 35 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto zostaw kilka minut w uchylonym piekarniku. Potem odwróć formę (pamiętaj, by użyć rękawic!) i wysyp ciasto delikatnie na kratkę. Zostaw do wystudzenia. Dopiero wtedy posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, polej lukrem (zimna babka) lub polewą czekoladową (możesz polać jeszcze ciepłe).
Pingback: przepisy na wielkanoc | Kęsy Codzienności