You are currently viewing Marmurkowa babka piaskowa

Marmurkowa babka piaskowa

()

Delikatna babka to ciasto bardzo uniwersalne – idealne do kawy i herbaty na każdą okazję i bez niej. Ale na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Przepisów na pyszne babki znajdziesz u mnie kilka. Teraz pora na puszystą i pyszną babkę piaskową. Delikatna, puszysta, nie sucha i do tego jak pachnie! Marmurkowa babka piaskowa to przepyszne połączenie jasnego i kakaowego ciasta. Można bardziej przemieszać łyżką obie masy w formie, by efekt wizualny był jeszcze ładniejszy.

Pękła Ci babka? Przecież w tym cały jej urok! I tak podajemy odwróconą. Jednak jeśli bardzo nierówno Ci urośnie, wybrzuszenie zetnij nożem tak, by po obróceniu ciasto było proste. Nadmiar od razu zjedz 😉

 

 
Sprawdź więcej pomysłów na wielkanocne ciasta i nie tylko – KLIK.

 

 
marmurkowa babka piaskowa przepis na Wielkanoc

Marmurkowa babka piaskowa
Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 – 2/3 szklanki cukru lub pół na pół z domowym cukrem waniliowym
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 0,5 – 1 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub migdałowego (można pominąć)
  • 250 g masła – rozpuszczone i przestudzone (lub 1 szklanka – ok 220 g – oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
 

Przygotowanie:

  1. Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem na jasną puszystą masę – potroją swoją objętość.
  2. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej do osobnej miski. Gdy jajka będą już ubite, zmniejsz obroty miksera o połowę i partiami – po 1-2 łyżki – dodawaj mąkę. miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec podkręć obroty do maximum.
  3. Wlej letnie masło/olej i aromat, zmiksuj ponownie do dokładnego połączenia. Powstanie gęste lejące ciasto.
  4. Formę natłuść i wysyp bułką tartą. Wlej ok 2/3 ciasta. Na nie możesz rozsypać rodzynki.
  5. Do reszty ciasta przesiej kakao. Zmiksuj lub wymieszaj ręcznie trzepaczką od miksera, pilnując, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.
  6. Przełóż łyżkę ciemne ciasto na jasne. Przemieszaj dookoła, aby je rozprowadzić i nadać ładny efekt. Wystające rodzynki wciśnij w ciasto.
  7. Wstaw do piekarnika na nieco niższy poziom (w mnie 2 od dołu). W nowym piekarniku piekłam z termoobiegiem w 180°C przez ok 35 minut, zaś w starym tylko w 170°C i ok 35 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
  8. Upieczone ciasto zostaw kilka minut w uchylonym piekarniku. Potem odwróć formę (pamiętaj, by użyć rękawic!) i wysyp ciasto delikatnie na kratkę. Zostaw do wystudzenia. Dopiero wtedy posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, polej lukrem (zimna babka) lub polewą czekoladową (możesz polać jeszcze ciepłe).
marmurkowa babka piaskowa

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.