Składniki (na 4 małe porcje lub 2 duże):
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- odrobina soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki rodzynek
- 1-2 łyżeczki płatków owsianych (mogą też być inne, np. żytnie)
- szklanka wrzątku
- pół szklanki zimnej wody
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- Owoce umyj i obierz, usuń szypułki. Pokrój w małą kostkę i przełóż do garnuszka. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Przemieszaj owoce. Zalej je około 1 szklanką wrzątku.
- Gotuj owoce kilka minut do miękkości. Pod koniec wsyp rodzynki i płatki. Gotuj jeszcze chwilkę.
- W pół szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, tworząc krochmal.
- Wlej krochmal powoli do owoców, ciągle mieszając. Wlej całość lub mniej, jeśli wolisz rzadszy kisiel. Można też przygotować nieco więcej krochmal, żeby kisiel wyszedł gęstszy. Jak kto lubi.
- Gotuj kisiel minutkę, dwie. Od razu podawaj lub na zimno. W każdej wersji jest pyszny. Możesz podać z kleksem z bitej śmietany lub z polewą czekoladową. Smacznego!