Masz ochotę na lekkie ciasto z kremem i owocami, ale brakuje Ci pomysłu? A może chcesz zrobić szybki tort na dziecięce przyjęcie lub po prostu do kawy? Tarta biszkoptowa z owocami to taki mały tort, szybki do wykonania, pyszny i lekki. Choć nie niskokaloryczny 😉 Do dekoracji wykorzystaj sezonowe owoce, które masz w zasięgu: borówki, maliny, porzeczki, jagody, truskawki… Gdybym miała ich więcej, dałabym więcej. Ale co było, to trafiło do dekoracji. I całość wyglądała i smakowała rewelacyjnie.
Hitem dla moich dzieci na tej tarcie okazała się czekolada w płatkach, która powstała przez przypadek. Jak to się stało? Włożyłam do ciepłego piekarnika (po pieczeniu biszkoptu) opakowanie z czekoladą, aby nie była tak twarda i dało się zetrzeć grube wiórki do dekoracji. No ale gdy robi się kilka rzeczy naraz, łatwo zapomnieć o czymś, prawda? W konsekwencji wyjęłam na wpół rozpuszczoną czekoladę. Odłożyłam jak była, bo nie wpadłam na pomysł, by ją rozsmarować. Potem to, co zastygło okazało się fajnym dodatkiem do dekoracji. Polecam!
Jak wykonać dekorację z czekolady w płatkach?
Roztop czekoladę w opakowaniu w ciepłym piekarniku lub wodzie (odpadają papierowe opakowania!), rozsmaruj na papierze do pieczenia lub – jeśli nie była to cała tabliczka, wewnątrz folii ochronnej. Poczekaj, aż czekolada zastygnie, po czym połam na kawałki i gotowe.

Tarta biszkoptowa z owocami i bitą śmietaną
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka L
- 65 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Kisiel malinowy
- 250-300 g malin
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina wody
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
- 330 ml śmietanki 30% schłodzonej
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 banan
- 2 garście borówek (lub inne owoce sezonowe)
- płatki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Przygotuj biszkopt jak zwykle (tutaj dokładny przepis). Formę wysmaruj lekko masłem. Przełóż do niej masę i wyrównaj tak, by pośrodku został lekki dołek. Wyjdzie bardziej równe ciasto.
- Piecz w 170ºC (termoobieg lub góra-dół) przez ok. 16 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw.
- Do rondelka wrzuć maliny, dodaj cukier puder i 2-3 łyżki wody. Zagotuj.
- W soku wymieszaj mąkę ziemniaczaną. Wlej zawiesinę do malin, pogotuj chwilę, aż kisiel zgęstnieje.
- Zetnij wierzch biszkoptu lub zeskrob łyżką – skórka bowiem staje się kleista, szczególnie w połączeniu z wilgotną masą taką jak kisiel. Dopiero wtedy wylej na wierzch kisiel, wyrównaj. Odstaw do przestudzenia. Jeśli się spieszysz, wstaw do lodówki (z dala od innych produktów). Schładzaj, aż przestanie być gorące.
- Przygotuj czekoladę wg wskazówek ponad listą składników lub zetrzyj na tarce.
- Gdy biszkopt z malinami będzie już chłodny, ubij śmietankę z cukrem pudrem. Umyj i osusz borówki, a banana obierz i pokrój w plasterki.
- Udekoruj wierzch bitą śmietaną – możesz z użyciem rękawa i tylki, a możesz po prostu rozsmarować łyżką, tworząc nieregularne fale. Posyp owocami, udekoruj czekoladą. Możesz schłodzić przed podaniem albo podać od razu. Przechowuj w lodówce, zjedz w ciągu 2 dni.