You are currently viewing Kurczak w sosie curry z ziołami tajskimi

Kurczak w sosie curry z ziołami tajskimi

()

Przed Tobą rodzinne spotkanie i nie wiesz, co podać, żeby było pysznie, ale prosto i szybko do zrobienia? Lubisz tajskie dania lub smak curry? A może po prostu masz ochotę na coś innego na obiad? Przygotowałam dla Ciebie kawałki kurczaka pieczone w sosie curry ze śmietanką. Delikatne, soczyste mięso w lekko pikantnym kremowym sosie… Pyszny pomysł, który zawsze się sprawdzi!

Pierwszy raz piekłam mięso tylko z przyprawą curry i to mięsko jest na zdjęciach. Za drugim razem dodałam ziół tajskich i jaka to była petarda! Polecam Ci serdecznie. Kurczak w sosie curry z ziołami tajskimi smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dostał super recenzje gości, a ja prośbę o przepis 🙂 Najlepszy na świeżo, ale także po odgrzaniu. Sprawdź sama 🙂

 

Sprawdź więcej pomysłów na domowy obiad tutaj.

przepis na kurczaka w sosie curry ze śmietanką

 


Moja rada:

Składniki na danie na 8-12 porcji – dla dużej rodziny lub na zapas – nadmiar mięsa możesz zamrozić wraz z sosem i masz obiad gotowy w inny, bardziej zabiegany dzień 🙂

Kurczak w sosie curry z ziołami tajskimi – składniki:

  • ok. 1,5-1,8 kg podudzi (pałek) lub ud z kurczaka, czyli 18-20 średnich pałek lub 10-12 dużych ud
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 2-3 łyżeczki mieszanki ziół tajskich
  • 1-2 łyżeczki przyprawy Czerwone Curry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1,5-2 łyżeczki soli ziołowej
  • pieprz mielony do smaku
  • opcj. czosnek suszony/granulowany


Przygotowanie:

  1. Przygotuj mięso dzień wcześniej wieczorem lub tego samego dnia z rana.
  2. Wszystkie przyprawy dobrze wymieszaj w miseczce/szklance. Jeśli masz uda z kurczaka, z mięsa odkrój nadmiar skóry i tłuszczu.
  3. Obsyp mięso przyprawami i dobrze wymieszaj, wcierając mieszankę z mięso i skórę. Przykryj miskę z mięsem szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na kilkanaście godzin.
  4. Wyjmij mięso ok 1-2 godziny przed pieczeniem.
  5. Ułóż kawałki w naczyniu żaroodpornym (uda skórą do góry), w miarę luźno. Zalej śmietanką pomiędzy nimi – nie lej wprost na skórę, tylko po bokach.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45-50 minut w 170-180 st.C (opcja góra-dół z nawiewem lub termoobieg). Duże uda potrzebują ok. 60 minut.
  7. Wyjmij mięso na talerz, a sos dobrze wymieszaj. Jeśli wolisz gęstszy sos, dodaj nieco mąki wymieszanej z wodą i zagotuj. Od razu podawaj całe danie. Kurczak w sosie curry pasuje do ryżu i makaronu, ale też ziemniaków, klusek i frytek.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.