Składniki na 2 torciki:
- ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy
- powidła śliwkowe
- 250 g twarogu półtłustego (1 kostka)
- 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego
- łyżka płatków owsianych
- 2 mandarynki
- opcjonalnie dobry krem czekoladowy domowej roboty lub nutella
Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników)
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski, zaczynając od suchych, na końcu wlewamy wodę i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy, by odpoczęło, tak z 15-30 minut.
- Naleśniki smaż na mniejszej patelni (ok 23-24 cm średnicy) na rumiano z obu stron.
- Na dużym talerzu ułóż jeden naleśnik. Kolejność smaków może być dowolna. Pierwszy naleśnik posmaruj cienko powidłami. Przykryj drugim naleśnikiem. Posmaruj go 2-3 łyżkami twarogu. Aby był bardziej smarowny, możesz go zmielić lub zmiksować w malakserze.
- Na warstwę twarogu połóż kolejny naleśnik i posmaruj go niewielką ilością dżemu brzoskwiniowego. Nałóż czwarty naleśnik. Posmaruj go cienko powidłami i przykryj piątym naleśnikiem. Jeśli masz nutellę, wykorzystaj ją zamiast drugiej warstwy powideł. Rozsmaruj na piątym naleśniku 2-3 łyżki twarogu i zamknij tort szóstym naleśnikiem.
- Tort polej połową musu i ozdób cząstkami 1 obranej mandarynki. Posyp płatkami owsianymi. Smacznego!