You are currently viewing Lekki pasztet z piersi kurczaka i wątróbki

Lekki pasztet z piersi kurczaka i wątróbki

()

Czy domowy pasztet musi być trudny i skomplikowany? Wcale nie! Sprawdź przepis na lekki pasztet z piersi kurczaka i wątróbki. To intensywnie mięsny, ale delikatny i niskokaloryczny pasztet pieczony. W sam raz na kanapki dla całej rodziny – da się rozsmarować, czy nawet do podania na imprezie rodzinnej – nie rozsypuje się przy krojeniu. Ten wysokobiałkowy pasztet drobiowy łatwo zrobisz w domu nawet wtedy, gdy nie masz maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy mocny blender ręczny.

lekki pasztet z kurczaka przepis

Do zrobienia pasztetu wykorzystałam domową bulionetkę, którą zrobiłam kilka dni wcześniej na podstawie przepisu Anety z Kolorowy Przepisownik. Jest równie słona co kupna, ale zawiera tylko warzywa, przyprawy, nieco oleju rzepakowego i sól – zero chemii i wzmacniaczy smaku. Rewelacyjny zamiennik sklepowych kostek. Polecam 🙂 Robię ją już drugi rok z rzędu i bardzo sobie chwalimy z mężem.

Jeśli nie masz domowej bulionetki nie dodawaj sklepowej kostki, po prostu dopraw solą. I tak przed dodaniem jajek będziesz próbować masę i przyprawisz według swojego upodobania.

 

Składniki na średnią keksówkę.

Lekki pasztet z piersi kurczaka i watróbki
Składniki:

  • 950-1000 g piersi/fileta z kurczaka bez kości i skóry
  • 400 g wątróbki z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki domowej bulionetki lub 2 łyżeczki soli ziołowej
  • czarny lub kolorowy pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju + łyżka masła do smażenia
  • 2 marchewki (opcjonalnie tylko, jeśli nie używasz bulionetki)
  • 1/3 szklanki bułki tartej do masy
  • ok 600-700 ml wody zimnej
  • kilka plasterków masła na wierzch
  • nieco bułki tartej, mielonej papryki słodkiej i pieprzu ziołowego do posypania wierzchu (można pominąć)
  • nieco bułki tartej i miękkiego masła do wysmarowania formy

pasztet z piersi kurczaka niskokaloryczny

 

Delikatny i pyszny pasztet jest wyśmienity zarówno na rodzinną imprezę jak i klasyczne kanapki. Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!

Przygotowanie:

  1. Filety umyj i osusz. Włóż do garnka (w całości lub jeśli masz podwójne, podziel na pojedyncze). Dodaj liście laurowe, sól lub bulionetkę, ziele angielskie i zalej zimną wodą tak, by tylko lekko przykrywała mięso. Jeśli używasz marchewki, obierz ją i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa.
  2. Wstaw garnek na palnik, zagotuj pod przykryciem na mocnym ogniu, po czym zmniejsz na minimum i gotuj ok 15 minut. Dodaj obrany i pokrojony na plastry czosnek. Gotuj jeszcze ok 5 minut. Wyjmij mięso na talerz do przestudzenia. Nie wylewaj bulionu!
  3. Cebulkę drobno pokrój. Rozgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmażaj na średnim ogniu, aż się zrumieni. Zdejmij ją z patelni, starając się zachować olej, aby nie dolewać zbyt dużo.
  4. Umytą i osuszoną wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki, jeśli trzeba. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i obsmażaj z każdej strony na rumiano. Uwaga, może pryskać! Wtedy przykryj pokrywką i dalej smaż.
  5. Do wątróbki wlej chochlę ciepłego bulionu po filetach i dorzuć cebulkę. Całość duś po przykryciem ok 5-8 minut, zależnie od wielkości kawałków. Wątróbka ma się ściąć, ale nie można jej przesuszyć.
  6. Przełóż wątróbkę wraz z sosem z patelni do dużej miski. Odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  7. Dodaj gałkę muszkatołową, nieco pieprzu i całość zmiksuj ręcznym blenderem jak najdokładniej. Stopniowo dodawaj filety pokrojone w mniejsze kawałki oraz 2 chochle bulionu i blenduj na gładką masę.
  8. Z uwagi na możliwości blendera, warto przerwać po wstępnym rozdrobnieniu i zrobić pół godziny przerwy. Sprzęt odpocznie, a mięso zdąży się nieco wystudzić.
  9. Spróbuj masę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Ponownie zmiksuj, aby uzyskać gładką masę.
  10. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą i wymieszaj lub zblenduj do połączenia.
  11. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę na pasztet i wyrównaj. Na wierzchu ułóż kilka cienkich plasterków masła. Posyp niewielką ilością bułki tartej, słodkiej mielonej papryki i pieprzu ziołowego. Możesz też użyć ostrzejszych przypraw.
  12. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C (termoobieg) przez ok 50 minut. Wyjmij i wystudź pasztet. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

pasztet z piersi kurczaka i wątróbki

Znacznie więcej zdrowych, szybkich i przede wszystkim smacznych przepisów znajdziesz w zestawie e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.