You are currently viewing Pieczona owsianka z jagodami i truskawkami

Pieczona owsianka z jagodami i truskawkami

()

Pieczona owsianka to pyszna i zdrowa alternatywa dla kanapek. I świetny sposób na zjedzenie owsianki przez tych, którzy nie lubią jej w wersji gotowanej. Kochają ją dzieci! U mnie w domu gości bardzo często, w wielu wariantach, bo można poszaleć z rodzajem owoców czy dodatków. Pieczona owsianka z jagodami i truskawkami to połączenie sezonowych owoców i zdrowych zbóż. Wygląda bardzo ładnie, pasuje na śniadanie czy kolację dla całej rodziny.

Owsianka jest dość zwarta i można spakować ją na drogę jako zdrową przekąskę. Pieczona owsianka z jagodami (jak i każda, którą robiłam i znajdziesz na blogu – KLIK) nie zawiera cukru – słodycz nadaje jej mocno dojrzały banan.

Z poniższych składników wychodzi ok 8-9 małych porcji.

pieczona owsianka z jagodami i truskawkami

Pieczona owsianka z jagodami i truskawkami
Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100-120 g jogurtu naturalnego (ok pół kubka małego jogurtu Pilos)
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego
  • 1-2 garście jagód (świeże lub mrożone)
  • kilka truskawek
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki kardamonu lub cynamonu

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i rozgnieć widelcem w misce. Wbij jajka, dodaj mleko i jogurt. Wsyp płatki i siemię lniane – całość wymieszaj łyżką lub widelcem.
  2. Dodaj umyte i osuszone jagody (lub mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Krótko wymieszaj do połączenia.
  3. Przełóż masę do małych silikonowych foremek lub płaskiego naczynia żaroodpornego.
  4. Truskawki umyj, usuń szypułki, przepołów. Każdą połówkę wciśnij do owsianki (po 1 na małą foremkę lub w odstępach w dużym).
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C (u mnie termoobieg) przez ok 15 minut – małe owsianki pieczone – lub ok 25 minut – duża forma (jeśli masz mniejszą formę, a owsianka jest dość wysoka, piecz dłużej o 5-10 minut). Owsianka jest gotowa, gdy jest przypieczona z wierzchu, a ścięta w środku. Podawaj na gorąco lub na zimno.

owsianka pieczona z jagodami i truskawkami

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.