Pieczona owsianka to pyszna i zdrowa alternatywa dla kanapek. I świetny sposób na zjedzenie owsianki przez tych, którzy nie lubią jej w wersji gotowanej. Kochają ją dzieci! U mnie w domu gości bardzo często, w wielu wariantach, bo można poszaleć z rodzajem owoców czy dodatków. Pieczona owsianka z jagodami i truskawkami to połączenie sezonowych owoców i zdrowych zbóż. Wygląda bardzo ładnie, pasuje na śniadanie czy kolację dla całej rodziny.
Owsianka jest dość zwarta i można spakować ją na drogę jako zdrową przekąskę. Pieczona owsianka z jagodami (jak i każda, którą robiłam i znajdziesz na blogu – KLIK) nie zawiera cukru – słodycz nadaje jej mocno dojrzały banan.
Z poniższych składników wychodzi ok 8-9 małych porcji.
Pieczona owsianka z jagodami i truskawkami
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 100-120 g jogurtu naturalnego (ok pół kubka małego jogurtu Pilos)
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego
- 1-2 garście jagód (świeże lub mrożone)
- kilka truskawek
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki kardamonu lub cynamonu
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem w misce. Wbij jajka, dodaj mleko i jogurt. Wsyp płatki i siemię lniane – całość wymieszaj łyżką lub widelcem.
- Dodaj umyte i osuszone jagody (lub mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Krótko wymieszaj do połączenia.
- Przełóż masę do małych silikonowych foremek lub płaskiego naczynia żaroodpornego.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, przepołów. Każdą połówkę wciśnij do owsianki (po 1 na małą foremkę lub w odstępach w dużym).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C (u mnie termoobieg) przez ok 15 minut – małe owsianki pieczone – lub ok 25 minut – duża forma (jeśli masz mniejszą formę, a owsianka jest dość wysoka, piecz dłużej o 5-10 minut). Owsianka jest gotowa, gdy jest przypieczona z wierzchu, a ścięta w środku. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Pingback: Sprawdzone przepisy na śniadanie dla całej rodziny na słodko | domowe przepisy | Kęsy Codzienności