You are currently viewing Pełnoziarniste pancakes z czerwoną porzeczką

Pełnoziarniste pancakes z czerwoną porzeczką

()

Łatwo, lżejsze i niebanalne w smaku – takie są pełnoziarniste pancakes z czerwoną porzeczką i truskawkami. W sam raz dla tych, którzy unikają białej mąki. Do ciasta dorzuciłam cukier z wanilią i kardamonem, które nadają smakowitego aromatu, no i kwaskowate porzeczki (użyłam mrożonych), kontrastujące ze słodyczą pankejków.

Przepis powstał na bazie przepisu z książki „Szybko i smacznie. Przyjęcia dla dzieci” Wydawnictwo Olesiejuk (dostępna też tutaj: KLIK). Zawiera różne przepisy na dania dla dzieci, jedne lepsze, inne średnie. Jednak napisane prosto i zachęcająco.

Składniki na pełnoziarniste pancakes:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią i kardamonem lub 1 małe op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 7-8 łyżek czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
  •  masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Suche składniki bez cukru przesiej do misy miksera. Ja zapomniałam przesiać, a i tak pancakes były puszyste. Jajka roztrzep w osobnej misce z mlekiem.
  2. Zrób dołek w mące i wlej jajka. Dosyp cukier i na mniejszych obrotach miksuj do połączenia. Na koniec podkręć obroty do maksimum. Choć myślę, że i bez miksera da rady wymieszać trzepaczką. Wsyp porzeczkę i przemieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej parę łyżek oleju (potem nie trzeba go już dolewać). Nalewaj po 2-3 łyżki lub 1 małą chochelkę (taką do sosu) na jednego placuszka. Ja smażyłam na dużej patelni mniejsze placki. Można na małej piec po jednym większym.
  4. Smaż, aż pojawią się pęcherzyki, po czym odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze kilka chwil. Usmażone układaj na stosiku. Smacznego!


Łakocie z domowego zacisza

Z dziećmi i dla dzieci 2017

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 16 komentarzy

  1. smiling shrimp

    Z chęcią bym się skusiła, pełnoziarnistym pancakes nigdy bym nie odmówiła 🙂
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”

  2. Anna Wojtyna

    Dziękuję za odwiedziny. Spróbuj tych pankejków, są super pyszne 😉 Pozdrawiam.

  3. kasia koczwara

    Oj, dawno nie jadłam czerwonych porzeczek…
    Wspaniałe placuszki!
    Bardzo letnie.
    🙂

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci’ na Mikserze.
    Kasia
    http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    1. Anna Wojtyna

      Dokładnie tak. Ależ proszę. 🙂 I zapraszam po więcej.

  4. Sniffonia

    Ostatnio mam wielką ochotę na naleśniki i testuję różne przepisy, więc cieszę się, że tu trafiłem, bo pancakesów jeszcze nie robiłem! I to na dodatek z porzeczkami. Po prostu mniam!

    1. Anna Wojtyna

      Prosty przepis 🙂 czekam na wieści, jak smakowały. 🙂

  5. przetarte szlaki

    No i widzisz! Ja tą książkę widziałam u siebie w Carrefourze i jej nie kupiłam 🙁 Żałuję teraz. Spróbuję tego przepisu, bo u mnie Bączek jest fanem naleśników i pancaces 🙂

    1. Anna Wojtyna

      Na pewno będzie mu smakować. Dzieci lubią takie smakołyki. A jak posypane są cukrem pudrem to dopiero… 😉

  6. Wielopokoleniowo 3

    Z przyjemnością wypróbuję 😉

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.