Proste i szybkie gofry są najlepsze. 🙂 Z dodatkiem warzyw? Czemu nie! Zapraszam po szybki przepis na pyszne gofry szpinakowe na słodko – apetycznie zielone gofry, lekko słodkie, chrupkie, uwielbiane przez dzieci! Szpinak nadaje pięknego zielonego koloru – można dać go nawet nieco więcej.
Z tymi goframi możesz poeksperymentować. Pomiń cukier lub daj go mniej, dodaj soli i… podaj na wytrawnie, np. z plastrami łososia wędzonego i pomidorami czy z ulubionym serem i szynką. 🙂 Aż ślinka cieknie…
Sprawdź też przepis na najprostsze tradycyjne gofry na słodko 🙂
Z podanych proporcji wychodzi minimum 4-5 okrągłych sercowatych gofrów, nie zdążyłam naliczyć. Najlepsze świeżo po upieczeniu, po jakimś czasie miękną, ale wciąż są pyszne.
Składniki na gofry szpinakowe:
- ok 50 g szpinaku świeżego baby
- 2 średnie jajka
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- 1 szklanka mąki
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski.
- Szpinak umyj, osusz ręcznikiem papierowym i wrzuć do wysokiego pojemnika lub blendera kielichowego. Wbij jajka, wlej olej i mleko. Zmiksuj do jednolitej zielonej konsystencji.
- Wlej zielony płyn do miski z mąką i wymieszaj łyżką (lub zmiksuj) do połączenia.
- Smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty. Studź na kratce, podawaj np. z dżemem truskawkowym lub z cukinii i borówek.