You are currently viewing Szparagi zapiekane pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszamelem

()

Gdy trwa sezon na szparagi, warto szukać nowych inspirujących przepisów. Szparagi możesz zrobić na wiele sposobów – mają też tę zaletę, że szybko się robią. Co więcej – możesz jeść zielone szparagi także na surowo. Spróbowałam ostatnio po raz pierwszy i z zaskoczeniem stwierdziłam, że smakują jak młody groszek zielony. A gdy przygotowałam szparagi zapiekane pod beszamelem z boczkiem wędzonym, zakochałam się w tym daniu. Proste, ekspresowe w wykonaniu i bardzo smaczne! Ostateczny smak określi użyty przez Ciebie ser żółty oraz jakość i smak boczku.

szparagi zielone

Sprawdź wszystkie przepisy ze szparagami.

Danie stworzyłam na bazie przepisu na blogu Kwestia Smaku. Zauroczył mnie prostotą i szybkością wykonania, no i tym, że czegoś takiego nigdy nie jedliśmy. Dzięki temu pokochałam szparagi jeszcze bardziej 🙂 Dodatek wędzonego boczku to eksperyment, który był strzałem w dziesiątkę. Myślę, że można by dodać kukurydzy z puszki przed zalaniem beszamelem dla jeszcze ciekawszego zestawienia smaku! A potem ułożyć na daniu jajko sadzone… Mniam!

Jeśli pominiesz boczek, uzyskasz sycące danie wegetariańskie 🙂 Sprawdź inne obiadowe przepisy bezmięsne – KLIK.

Co więcej – możesz zamienić mąkę pszenną na kukurydzianą i również Ci wyjdzie, a będzie bez glutenu! Robiłam już zasmażkę na tej mące i sprawdziła się rewelacyjnie.

Porcji: 3-4
Czas całkowity: 25-30 minut

Szparagi zapiekane pod beszamelem
Składniki:

  • ok 500 g (1 pęczek) szparagów
  • boczek wędzony surowy po 3 plastry na porcję (ręcznie ukrojone w średnio grube plastry z kawałka mięsa, nie te cienkie paczkowane plasterki)

Beszamel (sos beszamelowy)

  • 30 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa mielona/tarta wg uznania
  • sól, pieprz
  • min 1/2 szklanki startego drobno sera żółtego (oryginalnie parmezan, ale zwykły ser – u mnie Gouda – też się sprawdził)

szparagi zapiekane pod beszamelem z boczkiem wędzonym

Przygotowanie:

Sos beszamelowy (beszamel):

  1. Masło wrzuć do garnka, roztop. Wsyp mąki i trzepaczką mieszaj, podgrzewając na średnim ogniu ok 1-2 minuty.
  2. Wlej powoli mleko, cały czas mieszając. Gotuj do zgęstnienia.
  3. Dodaj około połowy startego sera, dopraw gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i solą wg uznania. Wymieszaj, aż powstanie gęsty i jednolity sos beszamelowy.
  4. Jest go dość sporo, możesz wykorzystać go nawet na większą ilość szparagów.

szparagi zielone pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszamelem:

  1. Szparagi zielone umyj, osusz, ułam końcówki. Same wiedzą, gdzie się złamać. Ułamane końce możesz zamrozić i przy okazji dorzucić do zupy warzywnej czy rosołu. Nie trzeba ich obierać. Białe szparagi wymagają obierania, podobnie jak bardzo grube zielone (choć jeszcze nie spotkałam się z takimi).
  2. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym. Możesz też połamać na pół i ułożyć po kilka sztuk w kokilkach. Ja robiłam w dwóch wersjach z powodu odmiennych gustów męża oraz moich i dzieci 🙂
  3. Zalej szparagi beszamelem – te w kokilkach potrzebują tylko po 2-3, góra 4 łyżki sosu. Te w naczyniu żarodpornym zalej całym sosem, zostawiając główki suche. Można je posmarować lekko olejem lub oliwą.
  4. Jeśli robisz szparagi zapiekane z sosem beszamelowym z boczkiem wędzonym, 2 plastry boczku ułóż po obu stronach szparagów. Trzeci przekrój na pół.
  5. Posyp sos beszamelowy resztą tartego sera. Na szparagach z boczkiem ułóż poprzecznie po dwa pół plasterki wędliny.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C (termoobieg) przez ok 15-18 minut. Szparagi powinny wyjść lekko al dente, czyli trochę chrupiące, nie rozmiękłe, a ser i beszamel będzie przypieczony. Od razu podawaj jako samodzielnie danie lub jako dodatek do np. młodych ziemniaków. Uwaga, to danie nie nadaje się do odgrzania – traci wtedy swój wspaniały smak.

szparagi zielone zapiekane pod sosem beszamelowym

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.