You are currently viewing Dżem truskawkowy (smażony po 5 minut) bez żelfixów

Dżem truskawkowy (smażony po 5 minut) bez żelfixów

()

Domowy dżem kojarzy Ci się z długim smażeniem? A jeśli da się prościej i do tego naturalnie bez zagęszczaczy i bez długiego stania przy kuchence? Mam dla Ciebie właśnie taki przepis na przepyszny dżem truskawkowy smażony po 5 minut i bez dodatku sztucznych żelfixów. Nie jest przesłodzony, ale też z uwagi na tą niewielką ilość cukru – mniej trwały. U mnie nie wytrzymał nawet paru tygodni, bo był zbyt pyszny i wyszło go mało. 😉

Z proporcji w przepisie wychodzą około 2 słoiczki jak na zdjęciu. Tą samą metodą smażenia po 5 minut przygotowywałam również dżem z kiwi, który jest też na zdjęciach. Klikaj po przepis. Na metodę smażenia po kilka minut trafiłam na jakimś blogu jakieś dwa lata temu – autorka zakładała 7 minut smażenia łącznie z mieszaniem po zdjęciu z ognia. Ja też smażę tak ok 5 minut, potem mieszam, aby przyspieszyć odparowywanie. Polecam gorąco!

 

Szukasz innych ciekawych smaków dżemu? Oprócz dżemu z kiwi, polecam Ci dżem z cukinii i borówek z jabłkami – rewelacja!

naturalny dżem truskawkowy smażony po 5 minut

 

Składniki na dżem truskawkowy smażony po 5 minut:

  • 1 kg truskawek
  • 160 g cukru (u mnie domowy waniliowy, ale może być zwykły)
  • pół laski wanilii (opcjonalnie)
  • opcjonalnie sok z połowy cytryny dla korekty smaku i lepszego zakonserwowania dżemu

 

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, usuń szypułki, osusz lekko ręcznikiem papierowym. Duże truskawki pokrój na pół lub ćwiartki, albo drobniej jak wolisz. Przy tej metodzie smażenia dżemu, truskawki nie rozpadają się tak mocno.
  2. Wrzuć do dużego garnka i zasyp cukrem. Dodaj laskę wanilii – w całości lub pokrojoną lub same ziarenka (ja wykorzystałam laski z domowego cukru waniliowego) oraz ewentualnie sok z cytryny. Wstaw garnek na duży ogień i prawie cały czas mieszając, zagotuj. Smaż ok 5 minut, mieszając. Zdejmij z ognia. Mieszaj jeszcze przez kilka minut przynajmniej od czasu do czasu. Zostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Gdy podsmażone owoce wystygną, ponownie wstaw je na duży ogień. Powtórz 5 minutowe smażenie z mieszaniem i odstaw. Powtarzaj te czynności 3-5 razy, aż uzyskasz odpowiednio gęsty dżem.
  4. Gotowy dżem przełóż do czystych słoików. Jeśli nalejesz prawie wrzący, nie trzeba pasteryzować. Warto wtedy trzymać w lodówce, bo ma krótszą trwałość. Jeśli chcesz, by dotrwał zimy, pasteryzuj dżem – są na to dwa sposoby.
  5. Pasteryzacja w garnku z gorącą wodą, gotując kilkanaście minut od zagotowania lub w piekarniku na sucho w 110-130°C przez 20-30 minut od nagrzania. Pamiętaj, że słoiki z zimnym dżemem wkładamy do zimnej wody/piekarnika, a gorące warto dać do już nagrzanego. Po pasteryzacji we wrzątku odstaw słoiki do góry dnem i zostaw do wystudzenia. Te pasteryzowane w piekarniku zostaw w nim bez otwierania drzwiczek aż do wystudzenia. Nie trzeba odwracać słoików.

dżem smażony po 5 minut z truskawek i z kiwi

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.