Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami… Któż ich nie lubi? Dziś mam dla Ciebie bardzo prosty przepis na pyszne gofry, które znikają szybciej, niż zdążysz nasmażyć, zapewniam 😉 Nie trzeba osobno ubijać białek i żółtek, dzięki czemu jest mniej brudzenia i szybciej. Nie są jednak – także z tego powodu – aż tak puszyste, ale chrupkość mają na zadowalającym poziomie. Najlepsze w ciągu kilku godzin od usmażenia.
Przepis podpatrzony u Asi z bloga Smakołyki Asi (ale znaleziony na PrzyslijPrzepis.pl), która proponuje wymieszanie wszystkiego bez miksera. Mi się nie chciało, gdy mikser pod ręką 😉 Robiłam gofry z 5 łyżek cukru i jak dla nas były bardzo słodkie. Jeśli wolisz – tak jak ja – dosłodzić gofry dodatkami, warto dać mniej cukru.
Najprostsze gofry – składniki:
- 2 jajka
- 3-5 łyżek domowego cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę. Wlej mleko, potem olej, dalej miksując, do połączenia.
- Mąkę z proszkiem przesiej wprost do miski. Zmiksuj krótko mikserem do powstania gęstej, jednolitej, lejącej masy. Możesz też wymieszać ręcznie, ważne, by ciasto było jednolite i bez grudek.
- Na rozgrzaną gofrownicę, lekko posmarowanej olejem przed pierwszą turą, wylej po 1-2 małe chochelki ciasta (używałam takiej do sosów). Smaż ok 3 minuty, aż nabiorą ładnego koloru. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Odłożone gorące na talerz, zaparują od spodu i będą miękkie, a nie chrupiące.
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: Gofry szpinakowe na słodko | Kęsy Codzienności