Masz ochotę na coś słodkiego do kawy i najlepiej na szybko? Wypasione babeczki jogurtowe kokosowe z borówkami to pyszny pomysł na zalegający zapas jogurtu w lodówce, a ich przygotowanie trwa raptem kilka minut. Najlepsze po całkowitym wystudzeniu, choć jeszcze cieplutkie też są pyszne. Borówki możesz zamienić na np. maliny, też będzie pysznie 🙂
Sprawdź, jakie jeszcze możesz zrobić ciasta i babeczki z owocami.
Ilość babeczek: 18-20 średnich
Czas: do 30-35 minut (z pieczeniem)
Odkryj więcej pomysłów na borówki – KLIK.
babeczki jogurtowe kokosowe
Składniki:
- 220 g jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżek domowego cukru waniliowego
- 60 g oleju rzepakowego
- 3 średnie jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok 2/3 szklanki drobnych wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka borówek, umytych
Przygotowanie:
- Cukier wsyp do miski, wymieszaj z wiórkami, przesiej do nich wymieszane mąki z proszkiem i sodą.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą (łyżką, widelcem lub trzepaczką) wszystkie mokre składniki (mleko, jogurt, olej i jajka).
- Wlej mieszankę do suchych składników i wymieszaj łyżką tylko do połączenia. Na koniec wmieszaj rodzynki i borówki. Możesz posypać lekko wiórkami kokosowymi.
- Napełnij papilotki do ok 2/3 wysokości. Babeczki dość mocno rosną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok 19-20 minut (średnie babeczki jak na zdjęciach) lub 21-22 minuty (większe babeczki) bądź do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Najłatwiej wyjąć je z papierka kilka godzin po wystudzeniu lub po schłodzeniu.