You are currently viewing Domowa lemoniada na 3 sposoby

Domowa lemoniada na 3 sposoby

()

Domowa lemoniada to świetny orzeźwiający napój na lato w czasie upałów. W mniej pogodne dni miło też napić się szklanki lekko słodkiej aromatycznej domowej lemoniady. Przedstawiam Ci aż 3 przepisy na domową lemoniadę: lemoniada cytrynowa z miętą, lemoniada arbuzowa i lemoniada truskawkowa. Każdy pyszna i orzeźwiająca, bez grama białego cukru. Ja w sumie do każdej dodaję sporo mięty i melisy cytrynowej, gdyż mięty w 2 czy 3 rodzajach zawsze mam pod dostatkiem na balkonie od wiosny do lata. 🙂

Moja rada:

Każdą lemoniadę możesz zrobić na wodzie mineralnej czy źródlanej niegazowanej, jak ja, lub gazowanej. Jak wolisz. Jeśli użyjesz gazowanej, warto zaraz po wymieszaniu górę dzbanka szczelnie owinąć folią spożywczą, aby zatrzymać uciekanie bąbelków. Jest to też dobry sposób na zabezpieczenie przed niechcianymi zapachami z lodówki.

domowa lemoniada cytrynowa przepis

Domowa lemoniada cytrynowa

Składniki:

  • 1 limonka wyszorowana i sparzona
  • 1 cytryna wyszorowana i sparzona
  • 2-3 łyżki miodu lub cukier
  • ok 1 litr mineralnej wody (polecam niegazowaną)
  • kostki lodu
  • garść umytych gałązek mięty

 

Przygotowanie:

  1. Owoce wałkujemy dłonią, aby wydobyć z nich więcej soku. Przekrój limonkę i cytrynę na pół. Z jednej połowy wyciśnij jak najwięcej soku do dzbanka tak, by nie wpuścić do niego pestek lub używając wyciskacza do cytrusów. Możesz do lemoniady dodać także miąższ owoców.
  2. Resztę cytrusów pokrój na półplasterki i dodaj do dzbanka.
  3. Wlej wodę i miód. Dokładnie wymieszaj oraz dodaj miętę i lód. Przemieszaj i odstaw na chwilę, aby aromat mięty lepiej się uwolnił. Gotowe! Podawaj mocno schłodzone.
  4. Ilość cytryny i limonki uzależnij od własnych preferencji, podobnie ilość miodu (lub cukru czy innego słodziwa). Mi kwaśniejsza bardzo smakowała, mężowi już niekoniecznie. Mój dzbanek ma ok 1,5 litra, ale po dodaniu cytryny i lodu wody zmieściło się mniej. Bio owoców nie trzeba szorować, wystarczy umyć.

     

domowa lemoniada truskawkowa przepis

Domowa lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • sok z połowy średniej cytryny (może być z miąższem)
  • kilkanaście truskawek
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru
  • ok 1 litr mineralnej wody (polecam niegazowaną)
  • kilka listków mięty lub wg uznania

 

Przygotowanie:

  1. Truskawki omyj, odszypułkuj, przekrój na pół i wrzuć do dzbanka.
  2. Wlej sok z cytryny, dodaj miód i umyte listki mięty. Wlej wodę i dobrze wymieszaj. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki, aby lemoniada nabrała smaku.
  3. Podawaj schłodzoną i ew. z kostkami lodu.

Placuszki obok lemoniady to placuszki truskawkowe na płatkach owsianych – bez mąki i cukru. Przepis w e-booku Placuszkowi Pomocnicy Mamy – możesz go pobrać za darmo po dołączeniu do grona subskrybentów TUTAJ.

 

domowa lemoniada arbuzowa przepis

Domowa lemoniada arbuzowa z limonką

Składniki:

  • sok z połowy limonki
  • ok 300 g miąższu arbuza (bez skóry)
  • 2-3 łyżki miodu lub cukier
  • ok 1 litr mineralnej wody (polecam niegazowaną)
  • kostki lodu
  • kilka listków mięty i melisy cytrynowej lub więcej

 

Przygotowanie:

  1. Arbuza pokrój, usuń pestki i wrzuć do dzbanka. Możesz go trochę rozgnieść, choć jest tak soczysty, że łatwo oddaje soki do wody.
  2. Zalej wodą, dodaj sok z limonki i miód. Wymieszaj. Dodaj listki mięty i melisy. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny dla pełni smaku.
  3. Podawaj mocno schłodzoną.
  4. Uważaj z ilością limonki, by nie przyćmiła smaku arbuza. Gdyby wyszło za kwaśne – dodaj więcej arbuza i wody, ewentualnie dosłódź.

Lemoniady owocowe są pyszną odmianą i soczystym orzeźwieniem nie tylko w upalne dni. Przechowuj je w lodówce. Najsmaczniejsze są w ciągu kilku godzin od przygotowania, nadają się do wypicia max 1-2 dni, gdyż owoce się szybko psują. Możesz kombinować z innymi smakami, np. z malinami. Dzieci lubią wyjadać owoce z lemoniady. 😉

 

♥♥♥

Jaką Ty lemoniadę lubisz i robisz najczęściej? Pochwal się w komentarzu.

 

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Ania- MayaBobo

    Przepis wydaję się na tyle łatwy, że na pewno spróbuję 🙂 Bardzo lubię cytryny (czego nie może zrozumieć mój mąż), dlatego ten przepis trafia do mnie w 100%.

    1. Anna Wojtyna

      Prosty i szybki. Tylko testuj ilość soku cytryny. Skoro lubisz cytrynę, być może ta ilość będzie dla Ciebie akurat, ale lepiej przed wrzuceniem wszystkich plastrów owoców sprawdzić, czy już nie za dużo 🙂 Pozdrawiam. 🙂

  2. Kobietapo30

    Rzeczywiście super uniwersalny przepis 🙂 Na pewno wypróbuję

    1. Anna Wojtyna

      Polecam. Warto sobie zrobić taką lemoniadę nawet w ponure i deszczowe dni, by znów poczuć smak lata. 🙂 pozdrawiam. 🙂

  3. Justyna Bujak

    Przepis dodaję do notatnika! 😀

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.