Ciasta bez pieczenia to wybawienie w upalne dni. Potrzebują czasu na stężenie, jednak wynagradzają to słodkim schłodzeniem w czasie zajadania… Ten prosty jogurtowiec z owocami, na ciasteczkach Oreo z jogurtu greckiego z pewnością zasmakuje dzieciom. U nas zajadały z dokładką. W końcu galaretkę z owocami to chyba wszystkie dzieci kochają 😉 Ciasto wyszło bardzo smaczne i do tego efektowne, czereśnie i truskawki super się dopasowały do cytrynowej masy. To super ciasto bez pieczenia w sam raz na lato.
Sprawdź więcej pomysłów na ciasta z owocami.
Składniki na jogurtowiec z owocami:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 galaretka cytrynowa + 150 ml gorącej wody
- sok z 1 cytryny do masy jogurtowej (można pominąć)
- 2 galaretki truskawkowe + 800 ml gorącej wody
- garść czereśni
- 1-2 garście truskawek
- kilkanaście ciasteczek Oreo
Przygotowanie:
- Galaretkę cytrynową rozpuść w 150 ml wody, a truskawkowe osobno w 800 ml wody gorącej, nie wrzącej. Odstaw je do całkowitego wystudzenia.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie ułóż ciasteczka Oreo.
- Jogurt grecki wymieszaj z zimną galaretką cytrynową do połączenia . Wstaw na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby masa zaczęła tężeć (możesz po tym zmiksować dla puszystości). Wlej do formy na ciasteczka, wyrównaj. Schłódź kilkanaście minut w lodówce.
- W międzyczasie umyj owoce, odszypułkuj truskawki i wydryluj czereśnie. Przekrój na pół wszystkie owoce. Dalej masz dwie drogi do wyboru:
- Ja utrudniłam sobie pracę, ale dzięki temu uzyskałam fajny efekt wizualny widoczny na zdjęciach – warstwy galaretki i owoców. Miałam dodatkowo zrobioną galaretkę cytrynową, którą przełamałam kolor czerwony. Możesz jednak nie bawić się tak i od razu udekorować jogurtowiec z jogurtu greckiego ściśle wszystkimi owocami i zalać całą galaretką truskawkową.
- Lub udekoruj połową owoców masę jogurtową i zalej połową galaretki truskawkowej. Wstaw do lodówki na 15-20 minut lub aż galaretka zacznie tężeć, po czym udekoruj ją resztą owoców i zalej pozostałą galaretką. Jeśli chcesz, też możesz przygotować inny kolor galaretki (1 op. + 350-400 ml wody) i rozdzielić owoce na 3 warstwy (ja dałam na dwie, drugą zalałam najpierw cytrynową, a po kilku minutach schładzania, resztą truskawkowej galaretki).
- Schładzaj jogurtowiec z owocami 2-3 godziny lub dłużej, podawaj prosto z lodówki. Przechowuj do 2-3 dni.