You are currently viewing Śmietankowy mus z czarnej porzeczki

Śmietankowy mus z czarnej porzeczki

()

Ten wykwintny deser chodził za mną od… dwóch lat 🙂 Ten śmietankowy mus z czarnej porzeczki wyszedł jeszcze lepiej niż za pierwszą próbą. Kwaskowaty, puszysty, mocno owocowy… W połączeniu z gorzką czekoladą – idealny. Jeśli nie jesteś fanem czarnej porzeczki, możesz ją zastąpić czerwoną. Albo malinami…

Porcji: 4-5
Czas przygotowania: 15-20 minut + studzenie i chłodzenie

mus z czarnej porzeczki i bitej śmietany

Składniki na mus z czarnej porzeczki:

  • 330 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) (tj. 1 kubeczek tej z Biedronki)
  • 1,5 szklanki (300 g) porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych + świeże do dekoracji
  • min. 2 łyżeczki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania)
  • 1 op. galaretki dowolnej czerwonej lub krystalicznej
  • 1 szklanka soku jabłkowego, ewentualnie wody
  • starta czekolada gorzka lub mleczna i pokruszone herbatniki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na dużym ogniu. Dodaj wodę/sok i mieszaj co chwilkę przez kilka minut – aż się zacznie gotować. Gotuj 1-2 minutki, często mieszając.
  2. Zdejmij z ognia – część owoców powinna zostać w całości. Po chwili wsyp proszek na galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż do jej równomiernego rozpuszczenia. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Od czasu do czasu możesz zamieszać. Wstaw do lodówki na jakieś pół godziny.
  3. Mikserem ubij śmietankę 30% na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Wlej ok 2/3 zimnej galaretkę z porzeczkami i wymieszaj łyżką, aż powstanie jednolita różowa masa.
  4. Dużą łyżką nakładaj krem do pucharków na przemian z resztą galaretki. Najlepiej, by górę zwieńczyć galaretką (mus lubi obsychać). Wstaw na minimum pół godziny do lodówki. Można podać też od razu, ale dopiero po stężeniu i schłodzeniu mus z czarnej porzeczki ma właściwą konsystencję.
  5. Tuż przed podaniem udekoruj startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, świeżą porzeczką i listkami mięty. Smacznego!

Moja rada:

Polecam sprawdzić poziom słodkości na każdym możliwym etapie. Mi tym razem wyszło za mało słodkie – dałam jedynie 2 łyżeczki cukru pudru… W swoim starym przepisie, na którym bazowałam (kiedyś był nawet na blogu, teraz ustępuje miejsca nowej wersji), miałam zapisaną inną ilość cukru. Tym razem się pomyliłam i zamiast łyżek, dałam łyżeczki. To ma spore znaczenie przy kwaśnej czarnej porzeczce. 😉
 
Mus z czarnej porzeczki śmiało możesz użyć do tortu, warto jednak dodać żelatyny (1-2 łyżeczki dosypanej do galaretki), aby krem miał bardziej stabilną strukturę.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.