Robiłam shake tylko 4 razy w życiu, ale co jeden to lepszy. Na zdjęciu najnowszy i najlepszy shake truskawkowy, który powstał z resztek domowych lodów śmietankowych i domowych lodów śmietankowo-truskawkowych. Jednak, aby zrobić shake truskawkowy wystarczą też lody śmietankowe i truskawki.
Shake z lekko odmrożonych lodów smakuje najlepiej, najłatwiej też go zmiksować. Szczególnie w blenderze kielichowym – ja dodałam mleka, aby było łatwiej, gdyż ten blender potrzebuje płynu, by zacząć miksować.
Możesz zrobić shake nie tylko z truskawkami. Z samych lodów i mleka będziesz mieć shake waniliowo-śmietankowy. Próbowałam robić z arbuzem i bananem. Z samym bananem mi smakowało, ale z dodatkiem arbuza już nie szczególnie. Jednak może Tobie zasmakuje taka kombinacja? Sprawdź!
Porcji: 3-4
Czas przygotowania: 5 minut
Shake truskawkowy
Składniki:
- 600 ml domowych lodów waniliowo-śmietankowych (ok 2/3 porcji z tego przepisu)
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 2/3 – 1 szklanki zimnego mleka
Przygotowanie:
- Lody wyjmij najlepiej z pół godziny wcześniej i zostaw w temperaturze pokojowej. Łatwiej je będzie zmiksować, a shake będzie miał przyjemniejsza konsystencję.
- Truskawki umyj i obierz z szypułek.
- Wrzuć lody i truskawki do malaksera lub wysokiego naczynia, zalej mlekiem i blenderem zmiksuj na gładko.
- Przelej do wysokich szklanek. Możesz udekorować świeżymi truskawkami. Od razu podawaj.
Pingback: Śmietankowe lody truskawkowe (bez jajek, bez maszynki) | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności