Lubisz jeść lody, ale nie wierzysz składom tych w lodziarniach? Zrób domowe lody! Jogurtowe lody truskawkowe to mój kolejny przepis na domowe lody, banalne i szybkie do zrobienia – a nie tylko dzieci pokochają taki przysmak.
Domowe jogurtowe lody truskawkowe są obłędne w smaku, mocno truskawkowe i w przeciwieństwie do kupnych, nie są przesłodzone, za to przyjemnie orzeźwiające. Będą tak słodkie, jak im na to pozwolimy. Możesz też dać więcej jogurtu, jeśli wolisz.
I każdy kolejny domowy lód zrobiony bez maszyny do lodów udowadnia, że nie jest ona niezbędna (choć na pewno ułatwia życie i daje większe możliwości).
Sprawdź też mój przepis na domowe lody śmietankowe – również bez maszynki do lodów i bez jajek, więc w sam raz już dla najmłodszych.
Składniki na ok 5 lodów po 75 ml:
- 300 g truskawek
- 1-2 łyżki miodu
- ok 100g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
- Rozdziel do pojemników na lody. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin. I gotowe!
- Przed wyjęciem loda z opakowania warto polać go bieżącą wodą, aby brzegi popuściły. Lub odczekać dłuższą chwilę, najlepiej trzymając loda w dłoniach.
Wpis zawiera link sponsorowany na zlecenie XXLGastro.pl.
Pingback: 27 inspiracji na przepisy z truskawkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | desery i słodkości | Kęsy Codzienności