You are currently viewing Kisiel z owoców leśnych

Kisiel z owoców leśnych

()

Składniki na 2-3 porcje:

 

  • ok 200 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub innych (np. maliny, truskawki, porzeczki)
  • 2-3 łyżeczki cukru, w zależności od upodobania
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny lub bita śmietana
 

Przygotowanie:

 

  1. Owoce wsyp do rondelka i wlej pół szklanki wody. Dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszaj co jakiś czas.
  2. W reszcie wody wymieszaj dobrze mąkę ziemniaczaną – powstanie krochmal.
  3. Gdy owoce się rozmrożą całkowicie, wlej partiami krochmal, ciągle mieszając. Możesz wykorzystać cały lub mniej, zależy od tego, jaką konsystencję chcesz osiągnąć, mniej czy bardziej gęsty. Gotuj jeszcze kilka chwil, mieszając często.
  4. Podawaj bez niczego lub z dodatkiem. Ja podałam z serkiem homogenizowanym naturalnym. Pycha. Zuzia wcinała równo 🙂 Smacznego!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.