Składniki na 2-3 porcje:
- ok 200 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub innych (np. maliny, truskawki, porzeczki)
- 2-3 łyżeczki cukru, w zależności od upodobania
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny lub bita śmietana
Przygotowanie:
- Owoce wsyp do rondelka i wlej pół szklanki wody. Dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszaj co jakiś czas.
- W reszcie wody wymieszaj dobrze mąkę ziemniaczaną – powstanie krochmal.
- Gdy owoce się rozmrożą całkowicie, wlej partiami krochmal, ciągle mieszając. Możesz wykorzystać cały lub mniej, zależy od tego, jaką konsystencję chcesz osiągnąć, mniej czy bardziej gęsty. Gotuj jeszcze kilka chwil, mieszając często.
- Podawaj bez niczego lub z dodatkiem. Ja podałam z serkiem homogenizowanym naturalnym. Pycha. Zuzia wcinała równo 🙂 Smacznego!
Pingback: Letni deser malinowy z nocną owsianką, kaszą manną i jogurtem | desery i słodkości | Kęsy Codzienności