Zrobiła/eś pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, ale zostało ci trochę farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone!
Składniki na 6 niedużych roladek:
- 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g)
- 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu)
- 7 łyżek sosu sojowego
- szklanka gorącej wody
- 1 cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek musztardy stołowej
- olej i masło do smażenia
- niecała 1 łyżeczka soli ziołowej
- przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół jak bułkę. Każdy kawałek delikatnie, ale cienko rozbij tłuczkiem, najlepiej przez warstwę folii spożywczej.
- W miseczce wymieszaj ze sobą sól ziołową, po pół łyżeczki pieprzów i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mieszanką posyp rozbite mięso i natrzyj z każdej strony.
- Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony 1 łyżeczką musztardy. Na środek posmarowanego mięsa nałóż 1/6 farszu. Zwiń delikatnie i owiń białą nitką, pamiętając szczególnie o brzegach, by nic nie wypadło. Roladki możesz przygotować dzień wcześniej, lepiej przejdą przyprawami przed smażeniem.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój nie za drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu obsmaż roladki z każdej strony, tylko do zbrązowienia. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Do garnka po mięsie dodaj nieco masła i gdy się rozpuści wrzuć cebulkę i smaż ok 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszaj. Pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze chwilę.
- Wlej sos sojowy. Najlepszy będzie najprostszy sos, który ma składzie tylko soję, pszenicę, wodę i sól. Kiedyś nie wiedziałam, że może zawierać także konserwanty i inną chemię, więc czytajmy etykiety.
- Wlej też ok 3/4 szklanki wody. Wymieszaj całość i gotuj sos kilka minut, często mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej.
- Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron.
- Do garnka po sosie wlej resztę wody, przepłucz go i wylej z powrotem do szklanki, dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszaj.
- Wyjmij mięso z piekarnika. Roladki wyciągnij na talerz, a sos zlej do garnka. Ja opłukałam naczynie ciepłą wodą, by żadne resztki pysznego sosu się nie zmarnowały. Wstaw garnek na gaz. Wlej wodę z mąką i zagotuj, często mieszając.
- Dodaj łyżkę masła. Sos będzie nie za gęsty, można dodać więcej mąki, ja nie chciałam już psuć jego smaku. Dalsze redukowanie sprawiłoby z kolei, że byłby za słony. Gotuj więc tylko kilka minut. Mi tak smakował, że wyjadałam go łyżką z garnka podczas przygotowywania. 🙂
- Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu.
- Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego!
Pingback: Kluski śląskie - mój domowy przepis | Kęsy Codzienności