Składniki na 3 porcje:
- 1 średni filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 średnich pieczarek
- 2-3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody
- łyżka siekanego koperku, najlepiej świeżego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- ok 50 g serka topionego dobrej jakości
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, papryka ostra mielona.
Przygotowanie:
- Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Przypraw szczodrze przyprawami. Przemieszaj i odstaw na kilka minut.
- Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i umyj. Pieczarki pokrój w kostkę nie za dużą, cebulę drobniej posiekaj. Czosnek rozgnieć nożem i pokrój drobniutko.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż na dużym ogniu do zrumienienia, nie mieszaj często. Najlepiej poodwracać kawałki pojedynczo. Gdy tylko się zrumienią, przełóż je na talerz, nie zbierając przy tym całego tłuszczu.
- Na patelnię wlej jeszcze odrobinę oleju i rozgrzej go. Wrzuć cebulę. Gdy zacznie się szklić dodaj czosnek, przemieszaj i dorzuć pieczarki. Dopraw nieco pieprzem mielonym i solą ziołową. Smaż na większym ogniu kilka minut, często mieszając.
Zmniejsz ogień i smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć i puszczać soki.
- Wlej wodę na patelnię i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i połącz całość. Duś kilka chwil, dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem.
- Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Smacznego!