Sezon na wiśnie jest krótki, a wiśnie niesamowicie pyszne i zdrowe. Na blogu po raz pierwszy przedstawiam Ci moje przepisy z wiśniami, do tego aż 2 smakowite pomysły, które są ze sobą powiązane. Już rok temu robiłam domowy syrop wiśniowy, bardzo smaczny, idealny np. jako baza do galaretki wiśniowej czy do picia po rozcieńczeniu wodą. Wtedy robiłam go, bo właśnie szykowałam tort dla Zuzi. Tym razem nie miałam, co zrobić z owocami z syropu i tak powstał intensywny w smaku mus wiśniowy. Dla niektórych być może zbyt wiśniowy. Jednak zawsze można dodać więcej wody i dosłodzić, żeby dopasować do swoich kubków smakowych.

Przetestuj oba przepisy z wiśniami osobiście, póki są owoce na straganach. A potem korzystaj z mrożonych. Ja dostałam swojskie mrożone wiśnie, które były zebrane pod koniec czerwca i od razu zamrożone. Myślę, że nie ma w tej sytuacji większej różnicy, z jakich korzystasz 🙂

SYROP WIŚNIOWY / sok wiśniowy

Ilość soku: 500-550 ml
Czas przygotowania: 20 minut plus odczekanie

 

Składniki na syrop z wiśni:

  • 1200 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 250 g cukru (można więcej)

 

Przygotowanie – sok z wiśni:

  1. Wiśnie mrożone nie rozmrażaj. Świeże najlepiej wydrylować, jeśli zamierzasz wykorzystać później owoce. Owoce wrzuć do miski, zasyp cukrem i wstaw na noc do lodówki. Możesz też tylko na godzinę lub od razu wrzucić je z cukrem do garnka, choć odłożenie z cukrem sprawia, że wydziela się dużo soku, więc łatwiej i szybciej go zagotować.
  2. Wrzuć owoce z cukrem i zebranym sokiem do wysokiego garnka i wstaw na mały lub max średni ogień. Mieszając, zagotuj. Cukier stopniowo będzie się rozpuszczać. W przypadku pominięcia odłożenia wiśni z cukrem do puszczenia soku, ten etap potrwa dłużej i trzeba uważać, by nie przypalić cukru. Szczególnie przy mrożonych wiśniach.
  3. Od czasu, gdy sok się zagotuje, gotuj wiśnie 5-10 minut. Odstaw na kilkanaście minut, po czym przecedź przez sito i zostaw na jakiś czas, aby jak najwięcej soku spadło do naczynia niżej.
  4. Gotowy syrop wiśniowy przelej do wyparzonych słoików lub szklanych butelek. Zakręć dobrze i pasteryzuj na mokro lub sucho. Ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do ok 110°C na jakiś kwadrans. Uwaga! Sok lubi się pienić i może uciekać spod wieczka, nawet, jeśli nie lejesz do pełna (co odradzam). Zostaw w zamkniętym piekarniku do wystudzenia lub wyjmij i odwróć do góry dnem, zostawiając tak do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Jeśli wieczko nie złapie, od razu po wystudzeniu schowaj do lodówki.

 

mus wiśniowy

 

MUS WIŚNIOWY

Porcji: 3
Czas przygotowania: 10-30 minut + schładzanie 15-30 minut

 

Składniki na mus wiśniowy:

  • wszystkie owoce z powyższego przepisu
  • ok 100 ml wody ciepłej
  • ok 50 – 100 ml syropu z wiśni
  • 1 łyżka żelatyny
  • gorzka czekolada
  • opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenia

 

Przygotowanie – mus z wiśni:

  1. Jeśli miałaś wydrylowane owoce, będzie szybko. Jeśli nie, oddziel około połowy owoców od pestek. Resztę przetrzyj przez sitko (nie do garnka z syropem ;)) – co chwilę zgarniając ze spodu sitka łyżką to, co przetarłaś. Możesz też całe owoce przetrzeć przez sito.
  2. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj owoce, przetarte owoce i sok z wiśni. Wymieszaj dokładnie. Ewentualnie dosłódź. Mój mus z wiśni był kwaśny, przyznaję. W połączeniu ze słodką czekoladą poezja smaku! Rozdziel mus wiśniowy do pucharków lub filiżanek. Po wystudzeniu schłódź w lodówce 15-30 minut.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i nałóż po kilka łyżek na środek każdej porcji musu. Od razu podawaj, opcjonalnie po wystudzeniu czekolady, jednak z ciepłą czekoladą najlepsze!

 

♥♥♥
Który przepis z wiśniami bardziej przypadł Ci do gustu? Robisz domowe syropy z owoców?
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!