Chcesz przygotować domową wędlinę na święta bez soli peklującej, długiego peklowania i bez specjalnych urządzeń? Marzy Ci się soczysta domowa szynka na kanapki bez dużej ilości pracy przy niej? Wiem, jak ją zrobić! Odkryj prosty sposób na domowe wędliny pieczone w soli. To niezawodny przepis, sprawdzony wielokrotnie, nawet na drobiowym mięsie. Sprawdź, jak smakuje szynka pieczona w soli i zachwyć swoich gości smakiem domowej wędliny.
Domowa szynka pieczona w soli – wskazówki:
W ten sposób śmiało przygotujesz karkówkę, boczek czy nawet filet z indyka. Najlepiej sprawdzą się duże kawałki mięsa do upieczenia w soli. Oczywiście należy dostosować czas pieczenia do rodzaju i wielkości mięsa. Z reguły na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Ilość soli zależy od wielkości mięsa i od rozmiarów formy. Najlepiej użyć takiej, która jest tylko niewiele większa od użytego kawałka mięsa.
Pamiętaj, by nie dodawać soli do marynaty, jeśli dziwisz się, że jej tam nie ma. Jak widzisz na zdjęciach, nie trzepałam zbyt dokładnie resztek solnej skorupy. Szynka pieczona w soli nabiera smaku dzięki obtoczeniu solą, ale spokojnie – w środku nie jest ani za słona, ani za mało słona. Brzegi są słone, tu warto uważać – im więcej soli zostawisz, tym bardziej będzie słone.
Zmieniając składniki marynaty, uzyskasz inny smak domowej szynki. Marynata w poniższym przepisie jest najbardziej klasyczna, aby podkreślić naturalny własny smak mięsa. Polecam wypróbować z ostrą papryką.
Na Boże Narodzenie warto upiec tę domową szynkę w piątek przed wigilią lub w wigilię rano, aby na pierwszy i drugi dzień świąt była już gotowa do pokrojenia, a zaraz po upieczeniu nie kusiła do jedzenia. 😉 Można mrozić taką szynkę (oczywiście świeżo po upieczeniu i wystudzeniu), ale pamiętaj, że będzie po rozmrożeniu bardziej mokra i w ciągu 2-3 dni należy ją zjeść.
Na imprezę, na rodzinną kolację lub na święta… Szynka pieczona w soli sprawdzi się na kanapki także na co dzień. Sprawdź też inne pomysły na domowe wędliny TUTAJ.
Więcej pomysłów i inspiracji na Boże narodzenie czeka na Ciebie na blogu. Kliknij nazwę w menu lub w baner poniżej.
Szynka pieczona w soli
Składniki:
- ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego w kawałku
- min. 1,5 kg soli (może być zwykła warzona, himalajska, morska, jak wolisz)
Marynata:
- 6 ząbków czosnku
- 4-5 łyżeczek majeranku suszonego
- 2-3 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, włóż do odpowiednio dużej miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę prosto na wieprzowinę.
- Wymieszaj przyprawy ze sobą i posyp nimi mięso. Natrzyj szynkę przyprawami i czosnkiem jak najdokładniej, lekko ugniatając.
- Przykryj miskę z mięsem pokrywką lub folią spożywczą. Schowaj do lodówki na minimum 1 noc, optymalnie 24 godziny lub dłużej. Wyjmij na 2 godziny przed pieczeniem.
- Przygotuj naczynie żaroodporne – na spód wsyp warstwę soli, tak ok. 2 cm. Ułóż mięso tłustą częścią do góry. Zasyp solą, dużą ilością soli, szczelnie, aby nic nie wystawało.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 170°C (u mnie termoobieg). Piecz bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 40-50 min (lub nieco dłużej, jeśli wolisz bardziej wypieczone mięso).
- Wyjmij z piekarnika, odstaw na minimum godzinę – mięso wyjęte i pokrojone wcześniej puści soki, przez co nie będzie aż tak soczyste.
- Gdy całość już nieco ostygnie, zrzuć skorupę soli, przełóż mięso na talerz, strzep nadmiar soli. Pokrój wędlinę w cienkie plastry ostrym nożem – im cieńsze, tym smaczniejsze. Szynka jest pyszna także jeszcze ciepła (mam słabość do takich mięs i nie zawsze odczekuję, aż ostygnie), ale po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu robi prawdziwą furorę.
- Tak upieczone mięso przechowuj w lodówce do 4-5 dni, możesz także zamrozić – zarówno w plastrach, jak i w kawałku.