You are currently viewing Naleśniki dyniowe (bez mleka)

Naleśniki dyniowe (bez mleka)

()

Któż nie kocha naleśników – dzieci szczególnie! Tyle że ile można robić i jeść te same, tradycyjne? Boisz się, że eksperymenty z ciastem naleśnikowym skończą się klapą, dlatego nie próbujesz niczego nowego… Spokojnie, mam dla Ciebie sprawdzony przepis na naleśniki dyniowe, które zawsze się udają. Po usmażeniu są tak samo miękkie i elastyczne jak tradycyjne. Smaczne, sycące i praktycznie nie czuć w nich dyni, a przy tym mają cudownie pomarańczowy lub żółty kolor – zależnie od rodzaju dyni. Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie.


Do przygotowania tych naleśników dyniowych nie musisz piec dyni – użyłam surowej
. Dzięki temu zachowuje po smażeniu dużo więcej witamin niż przy podwójnej obróbce. Jeśli użyjesz dyni Hokkaido, nie musisz jej nawet obierać ze skórki – wystarczy ją umyć i osuszyć, ewentualnie pozbyć się brzydkich narośli.

Przepis sprawdziłam już kilkukrotnie. Mroziłam też naleśniki dyniowe i rozmrażałam – są tak samo dobre co usmażone na świeżo, a masz posiłek w ekspresowym tempie.

Zdrowa żywność - sprawdź na Ceneo.pl

Z poniższych proporcji wychodzi min. 12 naleśników (z patelni o średnicy 28 cm). Samo przygotowanie ciasta zajmuje do 10 minut.

Naleśniki dyniowe bez mleka
Składniki:

  • ok 400 g surowej dyni, obranej, bez środka (możesz część zamienić na marchewkę)
  • 2 i 1/3 szklanki maślanki
  • po 0,5 łyżeczki soli i sody
  • 30 g masła, roztopionego lub oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej

naleśniki dyniowe na słodko


Przygotowanie:

  1. Przygotowaną dynię zetrzyj na tarce do dużej miski. Wbij jajka i dodaj 1 szklankę maślanki. 
  2. Ręcznym blendrem zmiksuj jak najdokładniej – nie przejmuj się kawałkami dyni, wciąż może być widoczna i to jest jak najbardziej na miejscu. Dodaj resztę maślanki i masło/olej oraz sól. Zmiksuj ponownie.
  3. Przesiej mąkę z sodą do masy i wymieszaj lub zmiksuj blenderem, do połączenia. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Smaż beztłuszczowo w miarę cienkie naleśniki. Ciasto jest gęstsze niż tradycyjne, nieco trudniej się rozprowadza – pomaga trzęsienie patelnią i rozsmarowanie łyżką. Za to naleśniki dyniowe smaży się bardzo fajnie, szybko, no i bezproblemowo da się odwracać, gdy przy brzegach będzie już ścięte.
  5. Zaraz po usmażeniu są kruche i lekko sztywne po brzegach, jak tradycyjne naleśniki. Po paru minutach miękną. Zdecydowanie najsmaczniejsze na ciepło, ale nadają się także na zimno, np. do spakowania do lunchboxa. Sprawdź lunchbook, w którym podpowiadam, co pakować dziecku do śniadaniówki.


Rada:

Gdy ciasto stoi zbyt długo lub przechowujesz je w lodówce, naleśniki smaży się trudniej, bo ciasto gęstnieje. Warto dodać nieco maślanki lub wbić 1 jajko i dobrze wymieszać.

naleśniki dyniowe uniwersalne

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.