Składniki (na 4 porcje):
- pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%)
- po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone)
- 125g (pół opakowania) serka mascarpone
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Orzechy drobno posiekaj.
- Jajka ubij z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj serek mascarpone i mleko. Zmiksuj do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie – dosyp mąki.
- Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę.
- Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub np. z powidłami albo z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z gładkim musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego!
Pingback: Pomysły na Tłusty Czwartek | Kęsy Codzienności
Pingback: Churros | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Placuszki buraczane bez cukru | domowe przepisy | Kęsy Codzienności