Jajko to symbol Wielkiej Nocy i obowiązkowe danie na świątecznym śniadaniu. Można je podać na wiele sposobów, prostszych lub bardziej wymyślnych. A im ładniej podane, tym lepiej smakuje! Przygotuj więc jajka z kremem z żółtek i musztardy, który rozpływa się w ustach. Zarówno ja, jak i goście, którzy miel okazję je jeść, byli zachwyceni. Do tego danie jest całkiem proste i szybkie do zrobienia, zaś krem z żółtek delikatny i rozpływający się w ustach. A jak nie masz zestawu do dekorowania, wystarczy łyżeczka 🙂 Koniecznie podaj z czymś zielonym, np. szczypiorek i/lub rzeżucha. Mniam!
Taki krem to też fajny sposób na oryginalną pastę do kanapek! Sprawdź inne pomysły na pasty z jajkami i nie tylko.
Ilość porcji: 5-10
Czas przygotowania: ok 15 minut
Jajka z kremem z żółtek i musztardy
Składniki:
- 10 jajek
- 5 łyżek majonezu (niezbyt płaskie)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (lub nieco więcej)
- 0,5 łyżeczki soli ziołowej/zwykłej
- pieprz mielony czarny lub kolorowy wg upodobania
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (opcjonalnie)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- rzeżucha
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i obierz. Opłucz z resztek skorupki, jeśli trzeba, osusz. Przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij wszystkie żółtka.
- Przełóż żółtka do malaksera lub wysokiego pojemnika, w którym możesz całość zmiksować ręcznym blenderem. Dodaj majonez, musztardę i przyprawy. Zmiksuj do powstania jednolitego, gładkiego kremu musztardowego z żółtek.
- Krem z żółtek przełóż do rękawa cukierniczego, załóż dużą tylkę gwiazdkę. Wyciśnij dekoracyjnie do zagłębienia w białku.
- Szczypiorek oraz rzodkiewki umyj i posiekaj. Rzodkiewkę zetrzyj lub drobno pokrój. Udekoruj jajka i od razu podawaj. Możesz też dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem. Można lekko schłodzić, jednak jajka z kremem z żółtek i musztardy w temperaturze pokojowej smakują najlepiej.