Chociaż uwielbiam serniki pieczone, to i taki sernik na zimno lubię zjeść dla odmiany właśnie latem. Na rodzinny obiad odpustowy zrobiłam więc pyszny, lekki i bardzo prosty sernik na zimno z borówkami i z czerwoną porzeczką. Chciałam dać jagody zamiast porzeczek, ale robiąc zakupy ok godziny 13 w sobotę już ich nie dostałam. Miałam mrożoną swojską czerwoną porzeczkę i po jej rozmrożeniu miałam trochę soku, który dolałam do galaretki. Dałam więc nieco mniej wody niż w przepisie. Jeśli masz świeżą, to super, ale z mrożoną też wyjdzie i wcale źle nie wygląda w cieście, a trochę się tego obawiałam. Sernik nie jest zbyt słodki, taki akurat.
Nie polecam serków homogenizowanych waniliowych. W Danio już znajdziecie żelatynę, a niemal w każdym takim smakowym serku jest multum cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. W mojej masie serowej troszkę zrobiły mi się grudki śmietanowej galaretki przy mieszaniu galaretki i serka, stąd dwie propozycje wykonania masy serowej. Jednak te grudki są trochę intensywniej zielone i naprawdę świetnie prezentują się w cieście. Nie są twarde, bo miękkie jak reszta sera, więc nie ma się czym przejmować. Niestety na zdjęciach sernik jest mało zielony. W rzeczywistości wyglądał lepiej. 🙂
Składniki:
- 180 g ciastek Oreo (lub marki własnej Lidla, Neo)
- 1200 g serka homogenizowanego naturalnego (3 kubeczki po 400 g)
- 3 galaretki agrestowe + 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią i nutą kardamonu (można pominąć)
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki truskawkowe + 700 ml wody
- 200 g borówki
- 200g czerwonej porzeczki lub jagód
Przygotowanie:
- Śmietankę z cukrem zagotuj. Odstaw na chwilę, po czym wsyp proszek na 1 galaretkę i żelatynę, trzepaczką wymieszaj. Po dokładnym rozprowadzeniu wsyp kolejną, a potem trzecią galaretkę. Jeśli nie udało Ci się dokładnie rozprowadzić proszków, wstaw na bardzo minimalny ogień i podgrzewaj, mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do wystudzenia, ale od czasu do czasu zamieszaj.
- Galaretki truskawkowe rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Owoce umyj i osusz lekko na ręczniku papierowym. Ciasteczka rozdrobnij w blenderze do konsystencji piasku. Rozsyp w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śmietankową galaretkę zmiksuj w misie miksera, aby się spieniła, po czym dodawaj po ok 1/3 serka homogenizowanego i dokładnie zmiksuj. LUB Serki homogenizowane zmiksuj krótko, po czym wlej do nich strużką śmietankową galaretkę, cały czas miksując, do połączenia.
- Masę przełóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj. Posyp owocami. Jeśli galaretka truskawkowa jeszcze nie wystudziła się, schowaj formę do lodówki.
- Zalej sernik prawie tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje lub na noc.
Moja rada:
- Aby papier do pieczenia przylegał do formy, delikatnie natłuść jej spód i brzegi.
- Owoce zalewaj tężejącą już galaretką, aby zapobiec wypływaniu owoców na powierzchnię.
- Jeśli masz mrożone owoce czerwonej porzeczki, wyciągnij je nieco wcześniej, aby zaczęły się rozmrażać. Zbierający się sok dodaj do galaretki truskawkowej. Mrożone borówki mają inny barwnik i można też tak z nimi zrobić, jednak kolor galaretki się wtedy zmieni. Gdy owoce się rozmrożą, wrzuć je do płynnej galaretki, po czym wyłów łyżką cedzakową i rozłóż na serniku. Po co? Zastygająca galaretka, która została na owocach przyczepi je do sernika i po kilkunastu minutach będzie można je zalać nawet płynną galaretką, a nie wypłyną. Sprawdzone. 🙂
Musi być bardzo smaczny 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
http://smilingshrimp.blogspot.com
I ja dziękuję za możliwość dołączenia. A sernik był obłędny 😉 Pozdrawiam 🙂
W sam raz na letni deser.
Trzeba korzystać z sezonowych owoców, bo za chwilę ich zabraknie…
🙂
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci’ na Mikserze.
Kasia
O tak. Mega owocowy deserek 🙂
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności