You are currently viewing Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

()

Tort z owocami lata to w miarę szybki i mega owocowy deser w sam raz na wakacyjne dni. Lekki biszkopt z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwo sezonowych owoców, galaretka, no i bita śmietana.

Co do ilości owoców, można zmieniać ich proporcje, a także rodzaje. Co kto lubi. Co do biszkoptu. Z tej ilości jajek wyszedłby nieco wyższy i pulchniejszy, gdyby nie mąka pełnoziarnista. Celowo nie daję samej mąki pełnoziarnistej, nie próbowałam jeszcze. Jednak już dodatek pół na pół sprawia, że biszkopt jest zdrowszy, ale troszkę suchszy i mniej puszysty. Ale minimalnie. Można zrobić tradycyjnie na białej mące, jak kto woli.

Wersja pełnoziarnista jest bardzo smaczna, polecam spróbować, ja już kilka razy robiłam, także ciemny biszkopt z mąką pełnoziarnistą. Jeśli kogoś zdziwi dodatek mąki ziemniaczanej do bitej śmietany, to już wyjaśniam. Kupujesz śmietan-fixy? Zawierają właśnie skrobię. Wiąże wodę, pomaga więc bitej śmietanie utrzymać kształt.

Sprawdź więcej przepisów na ciasta i torty z owocami.

Forma o średnicy 26cm.

Tort z owocami lata
Składniki:

Biszkopt pełnoziarnisty:

  • 4 jajka M (lub 3 jajka L)
  • 40 g mąki tortowej
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek (ok 60 g) cukru, np. Sweet family
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżki (ok 35 g) mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500-530 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru Sweet family
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Poza tym:

  • 1 nektarynka
  • 300 g truskawek
  • garść malin
  • garść borówek
  • 300 g czereśni
  • 1,5 galaretki brzoskwiniowej + 450 ml wody

Przygotowanie:

  1. Biszkopt upiecz kilka godzin lub dzień wcześniej wg przepisu podstawowego. Piecz ok 16 minut w 160-170°C. Wystudzony przetnij na dwa blaty. Z jednego pośrodku wytnij koło o średnicy ok 18 cm, np. pomagając sobie odpowiedniej wielkości miseczką. Wycięty mały blat pokrusz i odłóż na później.
  2. Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Schłódź potem w lodówce lub zamrażalniku, aby przyspieszyć tężenie.
  3. Śmietankę chwilę miksuj, po czym dodaj przesiany cukier puder z mąką. Ubij na sztywno. Ok 1/3 ubitej śmietany rozsmaruj na pełnym blacie biszkoptu. Przykryj krążkiem.
  4. Do reszty bitej śmietany wsyp okruszki i dokładnie wymieszaj. Część takiego kremu rozsmaruj na krążku, podwyższając tym samym brzegi o 3-4 cm. Wewnętrzne brzegi wyciętego biszkoptu lekko posmaruj kremem, aby zabezpieczyć biszkopt przed wsiąkaniem galaretki. Resztę śmietany i tort schowaj do lodówki.
  5. Owoce umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym. Nektarynkę pokrój na kostkę, wcześniej usuń pestkę, ale nie obieraj ze skórki. Z reszty owoców odłóż trochę do dekoracji. Czereśnie przeznaczone do galaretki wydryluj, przekrój na pół, a truskawki odszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
  6. Wszystkie owoce (poza tymi do dekoracji) przełóż do miski i zalej tężejąca, ale wciąż lekko lejącą galaretką i dobrze przemieszaj. Jeśli galaretka jest za bardzo lejąca, włóż miskę do lodówki, aby bardziej się schłodziła. Następnie przełóż dużą łyżką do dołka w torcie. Wstaw do lodówki na jakąś godzinę, po czym udekoruj resztą kremu i owocami. Schładzaj jeszcze prze kilka godzin. Im cieplej, tym dłużej trzeba czekać na porządne ścięcie galaretki. Z uwagi na dużą ilość owoców i bitą śmietanę tort należy zjeść w ciągu 2 dni. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie Cukier z głową. A na stronie www.uczymyjakslodzic.pl dowiesz się faktów i mitów o cukrze.


Cukier z głową

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.