Tort z owocami lata to w miarę szybki i mega owocowy deser w sam raz na wakacyjne dni. Lekki biszkopt z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwo sezonowych owoców, galaretka, no i bita śmietana.
Co do ilości owoców, można zmieniać ich proporcje, a także rodzaje. Co kto lubi. Co do biszkoptu. Z tej ilości jajek wyszedłby nieco wyższy i pulchniejszy, gdyby nie mąka pełnoziarnista. Celowo nie daję samej mąki pełnoziarnistej, nie próbowałam jeszcze. Jednak już dodatek pół na pół sprawia, że biszkopt jest zdrowszy, ale troszkę suchszy i mniej puszysty. Ale minimalnie. Można zrobić tradycyjnie na białej mące, jak kto woli.
Wersja pełnoziarnista jest bardzo smaczna, polecam spróbować, ja już kilka razy robiłam, także ciemny biszkopt z mąką pełnoziarnistą. Jeśli kogoś zdziwi dodatek mąki ziemniaczanej do bitej śmietany, to już wyjaśniam. Kupujesz śmietan-fixy? Zawierają właśnie skrobię. Wiąże wodę, pomaga więc bitej śmietanie utrzymać kształt.
Sprawdź więcej przepisów na ciasta i torty z owocami.
Forma o średnicy 26cm.
Tort z owocami lata
Składniki:
Biszkopt pełnoziarnisty:
- 4 jajka M (lub 3 jajka L)
- 40 g mąki tortowej
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek (ok 60 g) cukru, np. Sweet family
- 8 g cukru wanilinowego
- 2,5 łyżki (ok 35 g) mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500-530 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru Sweet family
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Poza tym:
- 1 nektarynka
- 300 g truskawek
- garść malin
- garść borówek
- 300 g czereśni
- 1,5 galaretki brzoskwiniowej + 450 ml wody
Przygotowanie:
- Biszkopt upiecz kilka godzin lub dzień wcześniej wg przepisu podstawowego. Piecz ok 16 minut w 160-170°C. Wystudzony przetnij na dwa blaty. Z jednego pośrodku wytnij koło o średnicy ok 18 cm, np. pomagając sobie odpowiedniej wielkości miseczką. Wycięty mały blat pokrusz i odłóż na później.
- Galaretkę zalej gorącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Schłódź potem w lodówce lub zamrażalniku, aby przyspieszyć tężenie.
- Śmietankę chwilę miksuj, po czym dodaj przesiany cukier puder z mąką. Ubij na sztywno. Ok 1/3 ubitej śmietany rozsmaruj na pełnym blacie biszkoptu. Przykryj krążkiem.
- Do reszty bitej śmietany wsyp okruszki i dokładnie wymieszaj. Część takiego kremu rozsmaruj na krążku, podwyższając tym samym brzegi o 3-4 cm. Wewnętrzne brzegi wyciętego biszkoptu lekko posmaruj kremem, aby zabezpieczyć biszkopt przed wsiąkaniem galaretki. Resztę śmietany i tort schowaj do lodówki.
- Owoce umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym. Nektarynkę pokrój na kostkę, wcześniej usuń pestkę, ale nie obieraj ze skórki. Z reszty owoców odłóż trochę do dekoracji. Czereśnie przeznaczone do galaretki wydryluj, przekrój na pół, a truskawki odszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie owoce (poza tymi do dekoracji) przełóż do miski i zalej tężejąca, ale wciąż lekko lejącą galaretką i dobrze przemieszaj. Jeśli galaretka jest za bardzo lejąca, włóż miskę do lodówki, aby bardziej się schłodziła. Następnie przełóż dużą łyżką do dołka w torcie. Wstaw do lodówki na jakąś godzinę, po czym udekoruj resztą kremu i owocami. Schładzaj jeszcze prze kilka godzin. Im cieplej, tym dłużej trzeba czekać na porządne ścięcie galaretki. Z uwagi na dużą ilość owoców i bitą śmietanę tort należy zjeść w ciągu 2 dni. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie Cukier z głową. A na stronie www.uczymyjakslodzic.pl dowiesz się faktów i mitów o cukrze.
PO prostu mniamm…co tu więcej pisać? 🙂
Wiem, ja już mam ochotę na powtórkę 😉 pozdrawiam 🙂
Pingback: 27 inspiracji na przepisy z truskawkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | desery i słodkości | Kęsy Codzienności