Miałam ochotę zrobić roladki na niedzielny obiad, ale nie wiedziałam jakie, bo chciałam, żeby były jak najmniej pracochłonne. Stąd też zrobiłam je w całości w piekarniku. Myślałam o roladkami ze szpinakiem, ale uznałam, że mi się nie chce ich robić. W końcu zaczęłam improwizować z tym, co miałam w lodówce. Szczypiorek dodałam w ostatniej chwili. To był strzał w dziesiątkę, bo dodał koloru i smaku całości. Miały być kluski, z którymi chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam!
Składniki na 2-3 porcje:
- 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek
- 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach
- 1 cebula
- 6-7 średnich pieczarek
- kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem
- kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska)
- 100 ml ciepłej wody lub rosołu
- 5 łyżek śmietany 18%
- przyprawy: po 1 niepełnej łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- niewielka ilość oleju lub miękkiego masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Mięso umyj i osusz. Rozbij delikatnie od wewnętrznej strony (większa szansa, że się nie rozleci), nie za cienko.
- Ser żółty w kawałku pokrój na nierówne plastry.
- Przyprawy wymieszaj ze sobą. Około 1/3 mieszanki posyp wnętrze rozbitych filetów i natrzyj. Posmaruj też 1-1,15 łyżeczki musztardy. Pośrodku połóż kilka plasterków sera żółtego lub jeden sklepowy złożony na pół. Zwiń delikatnie.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj na dnie pół łyżeczki oleju lub miękkiego masła. Ułóż roladki, złączeniem do dołu. Posyp je z góry niewielką ilością mieszanki przypraw. Przykryj naczynie z mięsem folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
- Pieczarki i cebulę obierz. Pieczarki umyj z resztek ziemi i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek umyj i drobno pokrój. Resztę sera też pokrój w kosteczkę.
- W kubku wymieszaj dokładnie wodę/rosół ze śmietaną, 1 łyżeczką musztardy, mąką i resztą przypraw.
- Wyciągnij mięso z lodówki. Włącz piekarnik na 170stC.
- Wszystkie krojone składniki wymieszaj ze sobą i rozsyp między roladkami, możesz też nieco wepchnąć pod boki mięsa. Całość, także filety, zalej sosem.
- Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz od 35 do 50 minut, w zależności o tego, czy wolisz bardziej soczyste czy bardziej wypieczone mięso. W trakcie pieczenia kilka razy podlej roladki odrobiną sosu, aby się nie przesuszyły. Jeśli wyciągniesz wcześniej, możesz roladki wyjąć z sosu i wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki… Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego!
Pingback: Kluski śląskie - mój domowy przepis | Kęsy Codzienności