Moje pierwsze risotto. Pyszne, niestety nieco pracochłonne. Ale warto. Dziękuję za oryginalny przepis i wskazówki, jak zrobić tak pyszne risotto autorowi przepisu z zajadam.pl.
Składniki (na 3-4 porcje):
- ok 120 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 5 – 6 chochli gorącego rosołu mięsno – warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- kilka łyżek startego żółtego sera
- łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku
- 1 duża ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu), pokrojona drobno
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż kilka chwil, aż ziarenka staną się przejrzyste.
- Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu do czasu zamieszaj. Tu potrzeba cierpliwości, risotto nie wolno robić w pośpiechu, podobno. Ja się zastosowałam i byłam zachwycona efektem. 🙂
- Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente.
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę, posól, jeśli trzeba. Możesz też dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze trochę.
- Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze.