Co się dzieje, gdy nie masz pomysłu na obiad, a przeglądasz ulubione blogi? Pojawia się super pomysł! Zupa z parówkami i soczewicą to kompilacja tego, co akurat miałam w lodówce. Ale nie byłoby jej, gdyby nie przepis Anety z Kolorowy Przepisownik, którym się inspirowałam, u niej jako parówki po angielsku. Moja wersja wyszła równie treściwa, pyszna, do tego ze zdrową i wartościową soczewicą. Robiłam ją prawie rok temu i najwyższa pora powtórzyć, a jesień to idealny czas na takie rozgrzewające zupy jako pełnowartościowy obiad. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj ostrej papryki mielonej (lub świeżej). Fajnie pasuje tu też słodka wędzona papryka. Do zupy warto zrobić grzanki z czosnkiem (lub bez).

 

Porcji: min. 4
Czas: 30-40 minut

 

Składniki – zupa z parówkami i soczewicą:

  • 2 marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 pory
  • 200 g parówek z szynki wp. (bez konserwantów i fosforanów, z min. 94% mięsa – osobiście polecam Ci Piratki z Lidla, są super i składem i smakiem)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 łyżek oleju lub pół na pół z masłem
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek soczewicy czerwonej (suchej)
  • 3 szklanki zimnej wody + 1 szklanka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • przyprawy wg uznania: domowa sól ziołowa, pieprz świeżo mielony, słodka papryka mielona

 

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszkę korzeń, czosnek i cebule obierz. Z pora usuń zielone końcówki. Umyj warzywa. Marchewki i pietruszkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a czosnek albo w plasterki, albo drobniutko posiekaj. Por również pokrój w plastry, niezbyt grube. Parówki również pokrój w plastry, ok 1 cm grubości.
  2. Na oleju podsmaż cebulkę, aż stanie się szklista. Dorzuć por, smaż kolejne 1-2 minutki. Dodaj plasterki marchewki i pietruszki, smaż razem kilka chwil. Wrzuć czosnek. Mieszając, smaż jeszcze z 2 minuty, po czym zalej szklanką wody. Duś bez przykrycia na średnim ogniu, aż woda prawie całkiem wyparuje. Często mieszaj.
  3. Wrzuć pokrojone parówki, smaż minutkę, często mieszaj. Wlej resztę wody. Gdy woda się zagotuje, wsyp soczewicę (nie sól, inaczej soczewica będzie twarda). Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw i soczewicy – do 20 minut.
  4. Dodaj przyprawy, koncentrat i jogurt/śmietanę (warto go/ją zahartować w niewielkiej ilości zupy i dopiero dodać do garnka, aby uniknąć zwarzenia). Wymieszaj, zagotuj i gotowe. Podawaj z grzanką.

 

rozgrzewająca zupa z parówkami i soczewicą

 

Kilka słów o parówkach

Parówki nie mają raczej dobrej sławy, ale czy to oznacza, że w ogóle nie można ich jeść? Niekoniecznie. Jeśli zwracasz uwagę na skład, nie kupujesz pierwszego lepszego opakowania, bo jest w promocji, to znajdziesz i takie parówki, które z czystym sumieniem możesz podać dziecku (no może nie za często). Są na rynku coraz bardziej popularne parówki o naturalnym składzie, bez fosforanów, azotynów, glutaminianu i mięsa oddzielonego mechanicznie. I jest ich coraz więcej. Wcale nie kosztują więcej, zależnie od producenta i oferty sklepu. My kupujemy od dłuższego już czasu markę Piratki i Pikok Pure z Lidla i mogę polecić te produkty, także parówki dla dzieci, bo sprawdziliśmy je wiele razy. Dzieciom bardzo smakują, skład mają bardzo dobry, cena do przyjęcia.

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!