Marmurkowy placek ze śliwkami

Ponad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem. W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki. Od razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała! Pół ciepłego jeszcze kawałka zjadła w mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami. Fajnie skomponuje się też z malinami. Ciasto proste i szybkie, byle mieć przygotowane miękkie masło. I nie polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele lepszy. Margaryna smakuje zupełnie inaczej. Poza tym nie jest zdrowsza! Smacznego!

 

Składniki na blaszkę 23 x 32 cm:

 

  • 5 średnich jajek
  • 180 g masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów orkiszowych prażonych lub owsianych
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao ciemnego
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • ok 600 g śliwek
  • 2 łyżki rodzynek oprószonych mąką.

 

Przygotowanie:

 

 

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem. Szczególnie masło powinno być naprawdę miękkie, łatwiej się uciera.
  2. Śliwki umyj, przepołów i usuń pestki oraz ewentualne robaczywe części.
  3. Płatki i otręby owsiane zmiksuj w malakserze prawie na mąkę. Jajka wbij do miski lub dużego kubka. Formę wysmaruj lekko masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrami na jasną puszystą masę.
  5. Do utartego masła dodaj szczyptę soli i po 1 jajku, cały czas miksując na wysokich obrotach. U mnie w misie często zostaje dużo po brzegach, mikser  nie zawsze zbiera. Dlatego przerwałam miksowanie w połowie i mikserem zebrałam, co zostało. Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić.
  6. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia.
  7. Przesiej mąkę pszenną i wsyp rozdrobnione płatki i otręby. Ręcznie wymieszaj trzepaczką  z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.
  8. Połowę ciasta przełóż do innej miski. Do jednej części przesiej mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Wymieszaj każdą część trzepaczką ręcznie, do połączenia składników.
  9. Formę lekko posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej kakaowe ciasto, wyrównaj. Na nie wyłóż jasne ciasto i wyrównaj, lekko przemieszaj zygzakiem w całym cieście, aby kolory się pomieszały.
  10. Rozsyp rodzynki i dociśnij je do ciasta. Na górę rozłóż śliwki, skórką do dołu.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz w 160°C ok 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. Podawaj letnie lub w temperaturze pokojowej, ale przechowuj w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.

Piecz - tak od podstaw Z dziećmi i dla dzieci 2016

Jestem Ania, nieidealna matka, kucharka samouk oraz roztargniona blogerka. Bloguję, bo kocham dzielić się swoimi przepisami i poradami kulinarnymi i rodzicielskimi. Bloguję, by odetchnąć od domowych obowiązków i rozwijać siebie. Bloguję, by pokazać innym, na czym to polega. Bloguję, bo to moja pasja. Cały czas się uczę i w kuchni, i w blogosferze. Mam nieskromne plany zajmować się blogowaniem całe lata i to zawodowo. Bez Ciebie, Czytelniku, mi się nie uda. Dziękuję więc, że ze mną jesteś. Miłego dnia!
Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!