Jakie zrobić ciasto na lato, by było smacznie, domowo, ale prosto i szybko? Gdy żar leje się z nieba, a Ty masz ochotę na domowe ciasto, raczej nie kusi Cię pieczenie czegokolwiek w piekarniku, prawda? Postaw na ciasto bez pieczenia. Mam dla Ciebie 4 sprawdzone, domowe przepisy na jogurtowiec, czyli ciasto i deser w jednym, które każdemu zasmakuje!
Chociaż baza w każdym przepisie jest bardzo podobna, to dodatki i wykończenie sprawiają, że jogurtowiec może być zarówno prostym, jak i wykwintnym deserem. Od Ciebie zależy, czy postawisz na szybkość i prostotę, czy dasz się ponieść kreatywności w kuchni, tworząc różne warstwy i dekoracje.
Ten wpis to zestawienie 4 smakowitych przepisów – 2 przepisy są rozpisane tutaj, do reszty odsyłam Cię do innych wpisów na blogu, aby nie było tu zbyt długo.
Zapraszam Cię także do sprawdzenia innych przepisów na ciasta i desery z owocami, o tutaj.
Jogurtowiec zebra cytrynowo-wiśniowy
To deser w 2 smakach, które się przeplatają, a do tego całość podana ze startą białą czekoladą i pokruszonym zielonym biszkoptem. Pycha! To ciasto wymaga nieco zaangażowania i śmiało możesz je zrobić jako tort latem.
Dokładny przepis znajdziesz w osobnym wpisie – tutaj.
Jogurtowiec na jogurtach greckich, z owocami i spodzie z ciasteczek Oreo
Ten szalony, pyszny i kolory deser przygotujesz z kilku smaków. Jest najbardziej wymagający, ale wart uwagi przy wykonaniu. Możesz pominąć robienie 2 warstw galaretki dla uproszczenie 😉 Ten jogurtowiec wychodzi bardzo orzeźwiający, jest pysznym deserem bez pieczenia z dużą ilością galaretki.
Pełny i szczegółowy przepis czeka na Ciebie tutaj.
Jogurtowiec z truskawkami
Powstał bardzo szybko, późnym wieczorem, aby następnego dnia móc go zajadać. Dzięki jednej warstwie, żadnych udziwnień, poszło ekspresowo i bez problemów. Najszybszy ze wszystkich dziś proponowanych deserów. Polecam Ci, jeśli masz ochotę na deser, ale bardzo zależy Ci na czasie.
Składniki na formę o średnicy 25-26 cm, ale możesz też użyć innej, jak również wykonać efektowne mini babeczki.
Jogurtowiec z truskawkami
Składniki:
- ok. 500 g truskawek
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego (1 kubek)
- 1,5 szklanki mocno gorącej wody
- 2 op. galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
- Do odpowiednio dużej miski wsyp zawartość opakowania galaretki. Wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
- Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki lub połówki, zależnie od wielkości owoców.
- Gdy płyn będzie letni, dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Formę wyłóż folią spożywczą (silikonowej nie trzeba). Wlej masę jogurtową. Posyp truskawkami, dociśnij je.
- Wstaw do lodówki na min. 2 h, aż deser stężeje. Po tym czasie przykryj talerzem formę i ostrożnie, ale szybko odwróć ją, aby wyjąć jogurtowiec. Podawaj ze świeżymi owocami i/lub bitą śmietaną.
Jogurtowiec jagodowy / jogurtowiec z jagodami
W sam raz na teraz, gdy jagód jest więcej niż truskawek, ale jeśli wolisz – możesz użyć mrożonych, jak ja (bo robiłam go zimą). Dzięki mrożonym owocom masa dużo szybciej tężeje.
Do tego jogurtowca użyłam pokruszonego sękacza, który mi niestety nie wyszedł (zakalec w części ciasta), za to był bardzo smaczny i nie wiedziałam, co z nim począć. Ty możesz użyć pokruszonego biszkoptu lub kupnych biszkoptów albo herbatników. Możesz też pominąć ten składnik.
Z podanych składników wyjdzie Ci średnia jogurtowiec w średniej keksówce, ale możesz użyć innej formy.
Jogurtowiec z jagodami
Składniki:
- ok. 400 g jagód
- 3. opak. jogurtu naturalnego po ok. 180-190 g (użyj max. 600 g jogurtu)
- 3 galaretki malinowej lub jagodowej lub owoce leśne (co uda Ci się kupić ;))
- 2,5 szklanki mocno gorącej wody
- opcj. 1 szklanka pokruszonych biszkoptów lub kilkanaście biszkoptów podłużnych/herbatników
Przygotowanie:
- Do odpowiednio dużej miski wsyp galaretki. Zalej wodą i dokładnie mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw na min. 20 minut.
- Formę wyłóż folią spożywczą (silikonowej nie trzeba). Na dno wylej kilka łyżek galaretki, aby powstała cienka warstwa- jak na zdjęciu. Posyp niewielką ilością jagód. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, aby stężało.
- Do reszty ciepłej galaretki wlej jogurty i trzepaczką dobrze połącz.
- Jeśli masz mrożone jagody, od razu dodaj je do masy. Jeśli nie, dodaj świeże, umyte i osuszone jagody, gdy masa zacznie lekko tężeć.
- Od razu wylej całość na stężałą galaretkę. Wyrównaj. Posyp lub obłóż biszkoptami, dociśnij. Wstaw do lodówki na min. 2-3 h, aby dobrze stężało.
- Wyjmij podobnie jak jogurtowiec truskawkowy, biszkoptami do dołu.