Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą

()

Składniki na 24 pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 większe marchewki
  • 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • niecałe pół łyżeczki soli ziołowej – daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g ciecierzycy
  • 2-3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 4-5 łyżeczek mąki pszennej
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżce masła i oleju do smażenia
  • ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu, był zbyt smaczny, by się miał zmarnować)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu.
  2. Zagotuj rosół. Obierz warzywa. Marchewkę przekrój wzdłuż i mniejsze kawałki. Wrzuć do rosołu i ugotuj do miękkości (kilkanaście minut). Nie wylewaj rosołu po ugotowaniu marchewek!
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Gdy masło rozpuści się i spieni, wrzuć cebulę. Na mniejszym ogniu smaż kilka minut na złociście. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać mięso mielone.
  4. Do cebuli dodaj ugotowaną marchewkę. Gdy się trochę przestudzi, rozgnieć ją ręcznie lub widelcem. Dodaj mięso mielone i przyprawy (wszystkie poza ziołami prowansalskimi), czosnek niedźwiedzi lekko rozetrzyj w dłoniach. Wbij całe jajko i wsyp bułkę tartą. Ręcznie wyrób po dokładnego połączenia się składników na dość zwartą masę.
  5. Uformuj małe kuleczki, ok 4 cm średnicy (na oko). Mi wyszło ich 24.
  6. Na małym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik.
  7. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki.

    Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa – ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.

  8. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu, do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Smacznego!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.