Pyszne danie jednogarnkowe, czyli pieczarkowe curry z kaszą kuskus. Szybki i smaczny pomysł na orientalny obiad 🙂
Chociaż dla mnie mogłoby być z mięsem, trochę mi tego smaku brakowało. Jak dla mnie danie pyszne, ale ciut za ostre. Mąż miał inne zdanie i bardzo sobie chwalił. Nawet resztę wziął do pracy. Danie dość szybkie, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie 🙂
Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać kaszę. A wystarczyło od razu zacząć w innym dużym garnku, co polecam 🙂 Smacznego!
Porcji: 3
Pieczarkowe curry z kaszą kuskus
Składniki:
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
- 200 + 50 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej)
- 2 szczypty soli ziołowej (opcjonalnie)
- 2/3 szklanki kaszy kuskus
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- po 2-3 łyżki ugotowanego zielonego groszku na porcję
- po 0,5 – 1 łyżce drobno startego żółtego sera
- 2-3 łyżki masła + 1-2 łyżki oleju
- świeży koperek do dekoracji (i zjedzenia:)).
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokrój, zaś pieczarki w pół plastry lub kostkę, jeśli masz duże.
- W głębokiej dużej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Na dobrze nagrzany tłuszcz wsyp cebulkę i smaż na średnim ogniu do zrumienienia.
- Dodaj czosnek, przemieszaj. Wsyp pieczarki. Dodaj łyżkę masła i smaż na większym ogniu, aż odparuje nadmiar soku z pieczarek. Od czasu do czasu zamieszaj.
- W dużym kubku wymieszaj 200 ml wody ze śmietaną i przyprawą curry.
- Wlej sos śmietanowy do pieczarek. Wymieszaj. Duś kilka minut. W międzyczasie dodaj kukurydzę i ewentualnie 2 szczypty soli lub soli ziołowej.
- Tuż przed podaniem do wrzącego (koniecznie!) sosu wsyp kaszę kuskus i wymieszaj. Zdejmij garnek/patelnię z ognia i zostaw na 5 minut. Po tym czasie możesz ponownie wymieszać i nakładać.
- Na porcję pieczarkowego curry z kaszą kuskus nałóż ugotowany gorący groszek i posyp startym serem. Na górze połóż koperek. Gotowe!
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności