You are currently viewing Pieczarkowe curry z kaszą kuskus

Pieczarkowe curry z kaszą kuskus

()

Pyszne danie jednogarnkowe, czyli pieczarkowe curry z kaszą kuskus. Szybki i smaczny pomysł na orientalny obiad 🙂

Chociaż dla mnie mogłoby być z mięsem, trochę mi tego smaku brakowało. Jak dla mnie danie pyszne, ale ciut za ostre. Mąż miał inne zdanie i bardzo sobie chwalił. Nawet resztę wziął do pracy. Danie dość szybkie, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie 🙂

Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać kaszę. A wystarczyło od razu zacząć w innym dużym garnku, co polecam 🙂 Smacznego!

Porcji: 3

Pieczarkowe curry z kaszą kuskus
Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 200 + 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej)
  • 2 szczypty soli ziołowej (opcjonalnie)
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po 2-3 łyżki ugotowanego zielonego groszku na porcję
  • po 0,5 – 1 łyżce drobno startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki masła + 1-2 łyżki oleju
  • świeży koperek do dekoracji (i zjedzenia:)).

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokrój, zaś pieczarki w pół plastry lub kostkę, jeśli masz duże.
  2. W głębokiej dużej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z łyżką masła. Na dobrze nagrzany tłuszcz wsyp cebulkę i smaż na średnim ogniu do zrumienienia.
  3. Dodaj czosnek, przemieszaj. Wsyp pieczarki. Dodaj łyżkę masła i smaż na większym ogniu, aż odparuje nadmiar soku z pieczarek. Od czasu do czasu zamieszaj.
  4. W dużym kubku wymieszaj 200 ml wody ze śmietaną i przyprawą curry.
  5. Wlej sos śmietanowy do pieczarek. Wymieszaj. Duś kilka minut. W międzyczasie dodaj kukurydzę i ewentualnie 2 szczypty soli lub soli ziołowej.
  6. Tuż przed podaniem do wrzącego (koniecznie!) sosu wsyp kaszę kuskus i wymieszaj. Zdejmij garnek/patelnię z ognia i zostaw na 5 minut. Po tym czasie możesz ponownie wymieszać i nakładać.
  7. Na porcję pieczarkowego curry z kaszą kuskus nałóż ugotowany gorący groszek i posyp startym serem. Na górze połóż koperek. Gotowe!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.