Wątróbka duszona z cebulką to pyszny pomysł na obiad – łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Dzięki duszeniu wątróbka dusi się w sosie własnym, jest miękka i aromatyczna. Taką nauczyła mnie robić moja świętej pamięci babcia Ela. I taką uwielbiam. Nie mam problemu z surową wątróbką, bo dzięki przykryciu łatwiej dochodzi w środku, a nie przypala się. Pamiętaj tylko zawsze o jednej złotej zasadzie przy przygotowania wątróbki: solimy zawsze na samym końcu, inaczej będzie twarda.
Z przepisu wychodzi ok 3 porcji.
Składniki na wątróbkę duszoną z cebulką:
- ok 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule
- pieprz mielony i sól ziołowa lub zwykła
- łyżka masła
- kilka łyżek oleju
- szklanka ciepłej wody (lub więcej)
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i opłucz. Drobno posiekaj.
- Wątróbkę umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualną żółć i inne niechciane elementy. Większe kawałki przekrój na pół. Pamiętaj, by nie solić wątróbki przed smażeniem! Posolona stwardnieje.
- Rozgrzej na dużej patelni masło i 2-3 łyżki oleju. Gdy masło się rozpuści wrzuć cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze oleju.
- Lekko zrumienioną cebulkę zdejmij na talerz lub do miseczki, starając się nie zebrać z patelni całego tłuszczu. Dodaj łyżkę oleju i wrzuć pojedynczo każdy kawałek wątróbki. Smaż ją z każdej strony 1-2 minuty do zbrązowienia. Przypraw pieprzem mielonym wg uznania z każdej strony. Nie mieszaj zbytnio (odwracaj pojedynczo) ani nie przyciskaj wątróbki, aby nie straciła soków.
- Gdy wątróbka się lekko podsmaży, wlej wodę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Ja smażyłam na patelni, do której nie mam tak dużej pokrywki. Mój patent to folia aluminiowa, przykryłam nią patelnię.
- Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu ok 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wątróbka zmięknie (dobrze sprawdzić jakiś grubszy kawałek), wrzuć cebulkę. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia.
- Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków i surówki. Smacznego!