You are currently viewing Duszona wątróbka z cebulką

Duszona wątróbka z cebulką

()

Wątróbka duszona z cebulką to pyszny pomysł na obiad – łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Dzięki duszeniu wątróbka dusi się w sosie własnym, jest miękka i aromatyczna. Taką nauczyła mnie robić moja świętej pamięci babcia Ela. I taką uwielbiam. Nie mam problemu z surową wątróbką, bo dzięki przykryciu łatwiej dochodzi w środku, a nie przypala się. Pamiętaj tylko zawsze o jednej złotej zasadzie przy przygotowania wątróbki: solimy zawsze na samym końcu, inaczej będzie twarda.

Z przepisu wychodzi ok 3 porcji.


Składniki na wątróbkę duszoną z cebulką:

  • ok 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • pieprz mielony i sól ziołowa lub zwykła 
  • łyżka masła
  • kilka łyżek oleju
  • szklanka ciepłej wody (lub więcej)

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i opłucz. Drobno posiekaj.
  2. Wątróbkę umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualną żółć i inne niechciane elementy. Większe kawałki przekrój na pół. Pamiętaj, by nie solić wątróbki przed smażeniem! Posolona stwardnieje.
  3. Rozgrzej na dużej patelni masło i 2-3 łyżki oleju. Gdy masło się rozpuści wrzuć cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze oleju.
  4. Lekko zrumienioną cebulkę zdejmij na talerz lub do miseczki, starając się nie zebrać z patelni całego tłuszczu. Dodaj łyżkę oleju i wrzuć pojedynczo każdy kawałek wątróbki. Smaż ją z każdej strony 1-2 minuty do zbrązowienia. Przypraw pieprzem mielonym wg uznania z każdej strony. Nie mieszaj zbytnio (odwracaj pojedynczo) ani nie przyciskaj wątróbki, aby nie straciła soków.
  5. Gdy wątróbka się lekko podsmaży, wlej wodę. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Ja smażyłam na patelni, do której nie mam tak dużej pokrywki. Mój patent to folia aluminiowa, przykryłam nią patelnię.
  6. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu ok 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wątróbka zmięknie (dobrze sprawdzić jakiś grubszy kawałek), wrzuć cebulkę. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia.
  7. Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków i surówki. Smacznego!

 

duszona wątróbka w sosie własnym z cebulą

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.