You are currently viewing Kanapki nie są nudne – pasta kanapkowa z awokado i kuskusem

Kanapki nie są nudne – pasta kanapkowa z awokado i kuskusem

()

Dziś zaczynam nowy cykl na blogu – Gościnne Poniedziałki, czyli wpisy gościnne publikowane właśnie co poniedziałek. Póki co nie mam obstawionych wszystkich poniedziałków, ale może z czasem się uda. 🙂 Cykl otwiera ze mną Dobra Gospodyni, czyli Małgosia Adamowicz. Jej pomysły na pyszne pasty kanapkowe jeszcze wrócą. Więcej o autorce znajdziesz poniżej proponowanych podobnych postów pod przepisem. Zapraszamy!

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od dziecka moja mama mi tak powtarzała, przygotowywała przepyszne dania i dlatego uwielbiam ten posiłek. Ale nawet najpyszniejsza kanapka z serem, wędliną i pomidorem po pewnym czasie się nudzi. I co wtedy?

Alternatywą dla kombinacji sera i wędliny na kanapce jest pasta! I tutaj jest naprawdę spore pole do popisu dla kreatywnej kulinarnie osoby. Składników, które można użyć jest multum, ale co najważniejsze – tych składników w jednej paście nie może być za dużo – zdecydowanie trzy-cztery wystarczą, bo ważne jest, by poczuć smak każdego i by jeden smak podkreślał smak innego składnika.

Dlatego chcę zaprezentować cykl wpisów dotyczących past na kanapki, bo kanapki nie są nudne. Kanapki są pyszne i naprawdę wiele można wyczarować, by zaserwować ciekawe, zdrowe i smaczne śniadanie dla bliskich, jak i również dla samego siebie.

Moja pierwsza propozycja to pasta kanapkowa z awokado i kuskusem.

 

Pasta kanapkowa z awokado i kuskusem

Składniki:

  • pół awokado
  • 3-4 łyżki kuskusu (ok. 50 g)
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • łyżka miękkiego masła lub majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1.  Jajka gotujemy na twardo, potem kroimy w drobną kostkę.
  2. Kuskus zalewamy wrzątkiem.
  3. Awokado kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy.
  4. Mieszamy wszystkie składniki z masłem lub majonezem, który jest spoiwem. Dzięki temu całość będzie się dobrze trzymać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Pastę możemy przygotować dzień wcześniej. Na śniadanie będzie idealna.
  6. Pasta pasuje do świeżego pieczywa – bułeczka, kromka ulubionego chleba, jak również do tostów. Smacznego!!!

kanapka z pastą awokado 2

 

O autorce:

Jestem Gosia i jestem autorką bloga dobragospodynidomwesolymczyni.blogspot.com dotyczącego prowadzenia domu. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, sprawdzone i proste dania, tutoriale DIY na domowe dekoracje, sposoby na własnoręcznie wykonanie lub odnawianie mebli, jak również porady dotyczące prowadzenia domu, sprzątania i życia pod jednym dachem ze zwierzakami.

W social media (facebook, instagram, pinterest, twitter) znajdziesz mnie jako @dobragospodyni, a także w Google+. Zapraszam!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 8 komentarzy

  1. gin

    Ciekawy pomysł 🙂 Często robię z awokado i jajkiem, ale że kuskus uwielbiam, z pewnością niedługo wypróbuję o taką możliwość 🙂

  2. Aneta Grenda

    Przyznam, że jestem zaintrygowana. Nie pomyślałam, aby dołączyć kuskus do pasty. A tak nawiasem mówiąc to uwielbiam kanapki 🙂

  3. Marcin Florek

    W życiu by mi do głowy nie przyszło, że można zrobić pastę na kanapkę z kuskusem. Niecodzienne śniadanie, ale wygląda wspaniale. Awokado i szczypiorek – jak najbardziej tak!

  4. Klaudia Kubaczyńska

    Pastę z awokado jadła, ale z kuskusem – nigdy 🙂 Ciekawe połączenie! 🙂

    1. dobragospodyni

      Sama się zdziwiłam, gdy zrobiłam po raz pierwszy tę pastę. I od tamtej pory weszła na stałe do naszego śniadaniowego menu. Jest prosta i pyszna 🙂

      1. Anna Wojtyna

        Ja nie umiem przekonać się do past i jakoś nie mam do nich głowy. 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.