Dziś zaczynam nowy cykl na blogu – Gościnne Poniedziałki, czyli wpisy gościnne publikowane właśnie co poniedziałek. Póki co nie mam obstawionych wszystkich poniedziałków, ale może z czasem się uda. 🙂 Cykl otwiera ze mną Dobra Gospodyni, czyli Małgosia Adamowicz. Jej pomysły na pyszne pasty kanapkowe jeszcze wrócą. Więcej o autorce znajdziesz poniżej proponowanych podobnych postów pod przepisem. Zapraszamy!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od dziecka moja mama mi tak powtarzała, przygotowywała przepyszne dania i dlatego uwielbiam ten posiłek. Ale nawet najpyszniejsza kanapka z serem, wędliną i pomidorem po pewnym czasie się nudzi. I co wtedy?
Alternatywą dla kombinacji sera i wędliny na kanapce jest pasta! I tutaj jest naprawdę spore pole do popisu dla kreatywnej kulinarnie osoby. Składników, które można użyć jest multum, ale co najważniejsze – tych składników w jednej paście nie może być za dużo – zdecydowanie trzy-cztery wystarczą, bo ważne jest, by poczuć smak każdego i by jeden smak podkreślał smak innego składnika.
Dlatego chcę zaprezentować cykl wpisów dotyczących past na kanapki, bo kanapki nie są nudne. Kanapki są pyszne i naprawdę wiele można wyczarować, by zaserwować ciekawe, zdrowe i smaczne śniadanie dla bliskich, jak i również dla samego siebie.
Moja pierwsza propozycja to pasta kanapkowa z awokado i kuskusem.
Pasta kanapkowa z awokado i kuskusem
Składniki:
- pół awokado
- 3-4 łyżki kuskusu (ok. 50 g)
- 2 jajka
- szczypiorek
- łyżka miękkiego masła lub majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, potem kroimy w drobną kostkę.
- Kuskus zalewamy wrzątkiem.
- Awokado kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy.
- Mieszamy wszystkie składniki z masłem lub majonezem, który jest spoiwem. Dzięki temu całość będzie się dobrze trzymać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pastę możemy przygotować dzień wcześniej. Na śniadanie będzie idealna.
- Pasta pasuje do świeżego pieczywa – bułeczka, kromka ulubionego chleba, jak również do tostów. Smacznego!!!
O autorce:
Jestem Gosia i jestem autorką bloga dobragospodynidomwesolymczyni.blogspot.com dotyczącego prowadzenia domu. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, sprawdzone i proste dania, tutoriale DIY na domowe dekoracje, sposoby na własnoręcznie wykonanie lub odnawianie mebli, jak również porady dotyczące prowadzenia domu, sprzątania i życia pod jednym dachem ze zwierzakami.
W social media (facebook, instagram, pinterest, twitter) znajdziesz mnie jako @dobragospodyni, a także w Google+. Zapraszam!
Ciekawy pomysł 🙂 Często robię z awokado i jajkiem, ale że kuskus uwielbiam, z pewnością niedługo wypróbuję o taką możliwość 🙂
Przyznam, że jestem zaintrygowana. Nie pomyślałam, aby dołączyć kuskus do pasty. A tak nawiasem mówiąc to uwielbiam kanapki 🙂
Ja też. ? Ale zależy kiedy ?
W życiu by mi do głowy nie przyszło, że można zrobić pastę na kanapkę z kuskusem. Niecodzienne śniadanie, ale wygląda wspaniale. Awokado i szczypiorek – jak najbardziej tak!
Ja też nie wpadłam dotąd na to. 😉
Pastę z awokado jadła, ale z kuskusem – nigdy 🙂 Ciekawe połączenie! 🙂
Sama się zdziwiłam, gdy zrobiłam po raz pierwszy tę pastę. I od tamtej pory weszła na stałe do naszego śniadaniowego menu. Jest prosta i pyszna 🙂
Ja nie umiem przekonać się do past i jakoś nie mam do nich głowy. 🙂