Kluski to nie tylko kluski śląskie – te są tylko bazą do innych wariacji! Pyszne zielone kluseczki – zwane kluskami shreka – są fajną alternatywą, podobnie jak te z dodatkiem pieczonej dyni czy buraka. W smaku nawet nie czuć szpinaku, kolor zależeć będzie od stopnia jego rozdrobnienia i ilości.
Polecam świeży szpinak, jednak robiłam już z mrożonego i też było w porządku, ale trzeba się bawić w rozmrażanie i odsączanie, bo jest bardzo mokry.
Więcej o samych kluskach i jak je idealnie przygotować, znajdziesz TUTAJ.
Składniki:
- ok. 220-230 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub ok 100-120 g świeżego (używam baby)
- ok 1 kg ziemniaków
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- minimum 200 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 – 2/3 łyżeczki soli
W takich kluskach zakochają się na pewno najmłodsi członkowie rodziny, dorośli również będą zadowoleni z miłej odmiany. Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!
Przygotowanie:
- Mrożony szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Świeży umyj, osusz nieco. Wrzuć rozmrożony/umyty szpinak do wysokiego pojemnika i blenderem zmiksuj go z jajkiem na jednolitą masę. Bez jajka trudno rozdrobnić świeże listki.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Zalej wrzątkiem, posól solą i gotuj do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i zostaw bez pokrywki na kilka minut, aby odparował nadmiar wody. Przeciśnij ziemniaki przez praskę razem z rozdrobnionym mrożonym szpinakiem (lub wlej masę szpinakowo-jajeczną do przeciśniętych ziemniaków).
- Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko (jeśli nie miksowałaś ze szpinakiem) i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu, ale wiem, że niektórzy robią z zimnych. Uważam, że ciepłe lepiej łączą się z resztą i łatwiej je formować.
- Kluski gotuj w osolonej wodzie – po wypłynięciu na oko ze 2 minutki. Podawaj z mięsnym sosem lub na słodko, jak lubisz. Ja podawałam z przyrumienioną bułką tartą z masełkiem i posypane cukrem.
Takie i inne “bajkowe” przepisy znajdziesz w zestawie e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować.
Ja bym dorzuciła jeszcze tylko jakieś zioło. Bardzo fajany przepis 🙂
mniami, uwielbiam takie rzeczy, a jak sa jeszcze ze szpinakiem to juz w ogole niebo w gebie
Pycha! Uwielbiam takie proste dania oraz przemycenie zdrowych składników! Już wiem, co będę pichcić w weekend <3
Ostatnio przekonuję się do szpinaku. Myślę, że ta potrawa będzie moim kolejnym „przełamaniem” 😉
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na Wielkanoc | Kęsy Codzienności