You are currently viewing Kluski Shreka – zielone kluski ze szpinakiem

Kluski Shreka – zielone kluski ze szpinakiem

()

Kluski to nie tylko kluski śląskie – te są tylko bazą do innych wariacji! Pyszne zielone kluseczki – zwane kluskami shreka – są fajną alternatywą, podobnie jak te z dodatkiem pieczonej dyni czy buraka. W smaku nawet nie czuć szpinaku, kolor zależeć będzie od stopnia jego rozdrobnienia i ilości.

Polecam świeży szpinak, jednak robiłam już z mrożonego i też było w porządku, ale trzeba się bawić w rozmrażanie i odsączanie, bo jest bardzo mokry.

Więcej o samych kluskach i jak je idealnie przygotować, znajdziesz TUTAJ.

 

Składniki:

  • ok. 220-230 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub ok 100-120 g świeżego (używam baby)
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • minimum 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 – 2/3 łyżeczki soli

kluski shreka ze szpinakiem

 

W takich kluskach zakochają się na pewno najmłodsi członkowie rodziny, dorośli również będą zadowoleni z miłej odmiany. Jeżeli chcesz poprawić swój kulinarny warsztat, lub po prostu nauczyć się gotować tak, żeby wszystkim smakowało, mam dla Ciebie propozycję zestawu e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować. Codzienne przyrządzanie posiłków będzie proste, a przepisy smaczne i tanie. Skończ z nudą na talerzu, sięgnij po solidną dawkę kulinarnej wiedzy!

Przygotowanie:

  1. Mrożony szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Świeży umyj, osusz nieco. Wrzuć rozmrożony/umyty szpinak do wysokiego pojemnika i blenderem zmiksuj go z jajkiem na jednolitą masę. Bez jajka trudno rozdrobnić świeże listki.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Zalej wrzątkiem, posól solą i gotuj do miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i zostaw bez pokrywki na kilka minut, aby odparował nadmiar wody. Przeciśnij ziemniaki przez praskę razem z rozdrobnionym mrożonym szpinakiem (lub wlej masę szpinakowo-jajeczną do przeciśniętych ziemniaków).
  4. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko (jeśli nie miksowałaś ze szpinakiem) i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu, ale wiem, że niektórzy robią z zimnych. Uważam, że ciepłe lepiej łączą się z resztą i łatwiej je formować.
  5. Kluski gotuj w osolonej wodzie – po wypłynięciu na oko ze 2 minutki. Podawaj z mięsnym sosem lub na słodko, jak lubisz. Ja podawałam z przyrumienioną bułką tartą z masełkiem i posypane cukrem.

Takie i inne “bajkowe” przepisy znajdziesz w zestawie e-booków kulinarnych Chcę Świetnie Gotować.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Anna Jeżmańska

    Ja bym dorzuciła jeszcze tylko jakieś zioło. Bardzo fajany przepis 🙂

  2. Karolina Jusińska

    mniami, uwielbiam takie rzeczy, a jak sa jeszcze ze szpinakiem to juz w ogole niebo w gebie

  3. Żona Luksusowa

    Pycha! Uwielbiam takie proste dania oraz przemycenie zdrowych składników! Już wiem, co będę pichcić w weekend <3

  4. Ewa

    Ostatnio przekonuję się do szpinaku. Myślę, że ta potrawa będzie moim kolejnym „przełamaniem” 😉

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.