You are currently viewing Omlety z kaszą jaglaną podane z musem truskawkowo-jabłkowym

Omlety z kaszą jaglaną podane z musem truskawkowo-jabłkowym

()

Jestem maniaczką kanapek na śniadanie, jednak lubię zjeść czasem coś innego i pysznego. Omlety z kaszą jaglaną to propozycja dla każdego, szczególnie dla tych, którzy lubią śniadanie na słodko, ale wartościowo. Dodatek kaszy jaglanej to sprytny sposób na przemycenie jej do diety i dzieci, i dorosłych. Ja nie dałam dużo kaszy, więc wtopiła się w całość idealnie.

Możesz pokusić się o zamianę jej na kaszę kuskus, którą przygotujesz sporo szybciej. Zamiast musu owocowego możesz podać ze świeżymi owocami – jakimi lubisz najbardziej. Smacznego!

 

Porcje: 2
Czas przygotowania: 10-15 minut

 
 

Składniki na omlety z kaszą jaglaną:

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej lub zmielonych płatków owsianych lub zmielonych ulubionych orzechów
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • po 3 łyżki musu truskawowo-jabłkowego na porcję
  • pół łyżeczki masła do smażenia
  • nieco rodzynek
  • opcjonalnie nieco łuskanych pestek dyni niesolonych

 

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu zmiksuj na najwyższych obrotach jajka ze szczyptą soli i cukrem (ja dałam niecałe półtorej łyżeczki, ale było mi ciutkę za mało, jeśli wolisz przyzwoicie słodkie, daj nawet 3 łyżeczki). Miksuj do spienienia i rozjaśnienia masy.
  2. Dodaj jogurt, kaszę i mąkę. Miksuj jeszcze kilka chwil do dokładnego połączenia.
  3. Na małej patelni rozgrzej masło. Przygotuj odpowiedniej wielkości pokrywkę. Gdy patelnia będzie naprawdę dobrze rozgrzana, a masło rozpuszczone i spienione, wlej połowę masy. Kasza opada na dno, więc przed nałożeniem delikatnie przemieszaj masę, aby i kasza poszła na patelnię.
  4. Zmniejsz ogień na mały i przykryj patelnię. Smaż jakieś 1-2 minutki do zrumienienia omleta. Łatwo się przypala, jeśli ogień jest za duży.
  5. Obróć łopatką na drugą stronę i przykryj ponownie pokrywką. Smaż jeszcze minutkę. Przełóż na talerz. Udekoruj musem truskawkowo-jabłkowym, ok 3 łyżki na jednego omleta. Posyp rodzynkami i pestkami dyni w ilości wg upodobania. Smacznego!

 

Produkty Superfood, które możesz też wykorzystać do przygotowania tego deseru znajdziesz na www.sklepagnex.pl.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.