You are currently viewing Lody z truskawek i borówek

Lody z truskawek i borówek

()

Proste i szybkie do zrobienia lody na patyku to gratka dla mam i dzieci. Jeśli szukasz zdrowych i pysznych lodów, bez zbędnej chemii, gum arabskich i kilogramów cukru, świetnie trafiłaś. Te orzeźwiające lody z truskawek i borówek przygotowuje się w kilka minut. Trzeba się uzbroić jak zwykle w cierpliwość, bo mrożenie trwa dłużej.

Dlatego radzę zrobić lody dzień wcześniej wieczorem lub z rana, aby w najgorętszą porę dnia móc wyjąć je z zamrażalki i wcinać. A i bez upału można 😉

Ilość porcji: 7
Czas: do 10 minut

Lody z truskawek i borówek – składniki:

  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1,5-2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 100 g borówek
  • 250 g truskawek
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia (lub inne słodziwo zamiast cukru)

lody z truskawek i borówek przepis
Moje wskazówki:

  1. Moim zamysłem było uzyskać lody żelkowate (uwielbiałam je za dziecka), co nie wyszło, bo zmiksowałam kisiel z musem z owoców, niszcząc strukturę kisielu.
  2. Chcesz szybciej zrobić lody truskawkowo-borówkowe? Możesz skrócić czas przygotowania, miksując wszystkie składniki (sok, umyte owoce) razem – nie dodawaj wtedy mąki. I siup od razu do zamrażalnika. Będą bardziej wodniste.


Przygotowanie:

  1. Połowę soku wlej do rondelka i zagotuj. W międzyczasie do reszty wsyp mąkę, wymieszaj, a owoce umyj.
  2. Do gotującego soku wlej zawiesinę i mieszaj całość, gotując na małym ogniu, aż zgęstnieje i przestanie być mętna – około minutki. Odstaw.
  3. Truskawki pozbaw szypułek. Razem z borówkami wrzuć do misy malaksera lub kielicha blendera i zmiksuj. U mnie zostały drobne kawałki skórek borówek. To, czy uzyskasz gładki mus bez skórek, zależy od Twojego sprzętu. Warto też nieco dłużej rozdrabniać.
  4. Dodaj lekko przestudzony kisiel jabłkowy i wymieszaj dokładnie. Spróbuj i ewentualnie dosłódź. Nie miksuj kisielu z owocami, bo… przestanie by kisielem. Ja popełniłam ten błąd i zamiast uzyskać żelkowate lody, wyszły zwykłe wodne. Ale i tak pyszne.
  5. Przelej do foremek na lody i jak tylko całkiem wystygną, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Aby wyjąć lody z truskawek i borówek z pojemnika, polewaj go kilka chwil zimną wodą lub wyjmij nieco wcześniej przed podaniem.

lody truskawkowo-borówkowe

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.