Proste i szybkie do zrobienia lody na patyku to gratka dla mam i dzieci. Jeśli szukasz zdrowych i pysznych lodów, bez zbędnej chemii, gum arabskich i kilogramów cukru, świetnie trafiłaś. Te orzeźwiające lody z truskawek i borówek przygotowuje się w kilka minut. Trzeba się uzbroić jak zwykle w cierpliwość, bo mrożenie trwa dłużej.
Dlatego radzę zrobić lody dzień wcześniej wieczorem lub z rana, aby w najgorętszą porę dnia móc wyjąć je z zamrażalki i wcinać. A i bez upału można 😉
Ilość porcji: 7
Czas: do 10 minut
Lody z truskawek i borówek – składniki:
- 200 ml soku jabłkowego
- 1,5-2 łyżek mąki ziemniaczanej
- 100 g borówek
- 250 g truskawek
- opcjonalnie miód do dosłodzenia (lub inne słodziwo zamiast cukru)
Moje wskazówki:
- Moim zamysłem było uzyskać lody żelkowate (uwielbiałam je za dziecka), co nie wyszło, bo zmiksowałam kisiel z musem z owoców, niszcząc strukturę kisielu.
- Chcesz szybciej zrobić lody truskawkowo-borówkowe? Możesz skrócić czas przygotowania, miksując wszystkie składniki (sok, umyte owoce) razem – nie dodawaj wtedy mąki. I siup od razu do zamrażalnika. Będą bardziej wodniste.
Przygotowanie:
- Połowę soku wlej do rondelka i zagotuj. W międzyczasie do reszty wsyp mąkę, wymieszaj, a owoce umyj.
- Do gotującego soku wlej zawiesinę i mieszaj całość, gotując na małym ogniu, aż zgęstnieje i przestanie być mętna – około minutki. Odstaw.
- Truskawki pozbaw szypułek. Razem z borówkami wrzuć do misy malaksera lub kielicha blendera i zmiksuj. U mnie zostały drobne kawałki skórek borówek. To, czy uzyskasz gładki mus bez skórek, zależy od Twojego sprzętu. Warto też nieco dłużej rozdrabniać.
- Dodaj lekko przestudzony kisiel jabłkowy i wymieszaj dokładnie. Spróbuj i ewentualnie dosłódź. Nie miksuj kisielu z owocami, bo… przestanie by kisielem. Ja popełniłam ten błąd i zamiast uzyskać żelkowate lody, wyszły zwykłe wodne. Ale i tak pyszne.
- Przelej do foremek na lody i jak tylko całkiem wystygną, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Aby wyjąć lody z truskawek i borówek z pojemnika, polewaj go kilka chwil zimną wodą lub wyjmij nieco wcześniej przed podaniem.
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności