Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc czas na pyszny przepis w sam raz dla mięsożerców: szaszłyki z indyka w marynacie musztardowo-miodowej z cukinią, papryką i cebulą. To mój debiut na blogu w sekcji grillowanie, ale myślę, że będą kolejne propozycje 🙂 Szczególnie, że przed nami kolejny długi weekend.

Powiem Ci, że nie lubię musztardy, podobnie jak majonezu. Nie używam jej jako dodatku, ale chętnie sięgam po nią do marynat, do rolad albo do sosów.

Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa, najłagodniejsza musztarda, jeśli się nie mylę, fajnie komponuje się z mięsem i miodem. Tak szczerze, to nie czuć jej zbyt mocno. Miodu to już w ogóle. Aromat grillowy wiedzie prym.

Jeśli wolisz mocniejsze smaki, śmiało dodaj więcej musztardy, więcej pieprzu czy czosnku. Zaś dla bardziej wyrazistej słodyczy – więcej miodu. Niech ten przepis będzie tylko natchnieniem, bo na grillu można zaszaleć!

Do szaszłyków gorąco polecam Ci na dodatek Ketchup Kielecki łagodny extra. Powiem tak: mąż kręcił nosem, w kwestii ketchupu nie od dziś się nie zgadzamy, ale mi bardzo zasmakował. Jest kwaśniejszy niż inne ketchupy i delikatnie doprawiony. Zawiera dużo mniej cukru.

Byłam zaskoczona: 18 g cukru na 100 g ketchupu to nie jest mało. Ale we wszystkich kupowanych przez nas ketchupach, także w tym dla dzieci(!), ilość cukru ZAWSZE przekraczała 30 g, oscylowała między 32-34 g. Jest różnica, prawda?

 

Ilość porcji: 5-6
Czas przygotowania: 10 minut + kilka godzin marynowania + 30 minut pieczenie

 

Składniki:

  • 300-320 g mięsa z fileta z indyka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • kilkanaście sztuk mini cebulek lub 2-3 duże cebule
  • marynata do mięsa:
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki lub nieco więcej domowej soli ziołowej
  • do 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

 

Przygotowanie:

  1.  Mięso z indyka umyj i osusz. Pokrój w dużą kostkę. Składniki marynaty dokładnie połącz i polej mięso. Wymieszaj, by się nią dobrze pokryło. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  2. Cukinię umyj i cienko obierz (nie jest to konieczne, ja jednak kupną poza sezonem nie jem ze skórką). Pokrój w plastry ok 1 cm grubości. Paprykę oczyść i pokrój w dużą kostkę. Cebulki obierz, a w przypadku dużych, pokrój na kilka części, łódki, nie plastrów, bo się rozpadną.
  3. Na patyczki do szaszłyków nabijaj w dowolnej kombinacji mięso i warzywa. W zależności od tego, jak blisko siebie ułożysz składniki, szaszłyków może wyjść mniej lub więcej. Odstaw na kilkanaście minut, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
  4. Ułóż szaszłyki na grillu na ruszcie lub na tacce. Piecz ok 30 minut. Im lepiej rozgrzany grill, tym szybciej i lepiej się upieką. Mięso będzie też smaczniejsze. Pamiętaj, że bezpośrednio na ruszcie smaży się tez szybciej, ale za to na tacce ponoć zdrowiej…
  5. Gorące szaszłyki podawaj z sałatką, Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i domowym dipem czosnkowo-koperkowym.

 

Wpis zawiera lokowanie produktów Kieleckich.

 

Wpis powstał we współpracy z producentem musztardy, majonezu i ketchupu Kieleckiego WSP Społem.

 

♥♥♥

Co najczęściej wrzucasz na ruszt?

Spodobał Ci się wpis? Podaj dalej!