Dziś Walentynki, choć pechowo pokrywają się z Popielcem, więc zbyt wiele świętować raczej się nie powinno. A obiad postny. Ale czy to znaczy, że nie może być smaczny? Otóż nie! Moja propozycja na szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na pewno wynagrodzi brak mięsa nawet tym, co są naprawdę mięsożerni. Jak ja. 🙂
Czasem mam olśnienie i zrobię coś wow 😉 Gdy mąż spytał, kiedy obiad, bo niedługo miał wychodzić, powiedziałam, że za pół godziny. I udało się. Sama musiałam poczekać na konsumpcję dłużej, żeby zrobić dla Ciebie fajne zdjęcie naprędce. Warto było. Szybki makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pyszne pożywne danie dla zabieganych. Mam jednak już jeszcze szybszą wersję. Już niebawem też się pojawi…
Niech Cię nie zwiedzie brak soli na liście składników. Suszone pomidory i feta w zupełności wystarczą. Jak dla mnie było nawet za słono, więc zapisuję Ci mniej fety niż rzeczywiście użyłam.
I jeszcze jedno: kupuję suszone pomidory bez zalewy, naturalne, bez oleju, dodatków czy konserwantów. Polecam. Z łatwością dostaniesz je w Biedronce, Lidlu lub sklepach ze zdrową żywnością. Są też fajną przegryzką. Tych z oleju nie miałabym ochoty podjadać, ale nie każdy może mieć to samo zdanie.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok 30 minut
Składniki:
- 200 g makaronu świderki lub rurki/penne (u mnie pół na pół)
- 300 g pieczarek (białe lub brązowe)
- 8-10 suszonych pomidorów
- 200 g szpinaku baby
- ok 150 ml wody
- 2 duże ząbki czosnku
- 125 g mozzarelli odsączonej z zalewy
- 50-100 g fety/sera solankowego półtłustego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- kilka łyżek wody z gotowania makaronu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
- pieprz mielony, ziołowy i bazylia suszona wg uznania
- 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj, nie musisz ich obierać. Pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło z olejem i wrzuć pieczarki. Smaż na dużym ogniu, aż puszczą sok.
- Pomidory suszone pokrój w kosteczkę i dodaj do pieczarek. Smaż na mniejszym ogniu, aż sok odparuje, po czym podlej połową wody i przykryj garnek pokrywką. Obierz już czosnek.
- Makaron zacznij gotować, al dente lub na miękko.
- Gdy pieczarki zmiękną, dodaj szpinak i od razu wprost do garnka przeciśnij czosnek przez praskę. Mieszaj, aż szpinak zmniejszy objętość. Przypraw danie.
- Resztę wody wymieszaj ze śmietaną i mąką. Wlej do garnka. Gotuj całość przez kilka chwil, a potem zmieszaj z makaron.
- Sery pokrój w kostkę, wymieszaj i posyp nimi porcje makaronu z sosem. Smacznego!
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności