Paschę można przygotować na dwa sposoby: na zimno i na gorąco. Pascha na gorąco powstaje z sera domowego, przygotowanego z mleka i śmietany. Natomiast pascha wielkanocna na zimno to szybszy sposób na paschę – używamy gotowego twarogu. Pascha jest przyjemnie słodka, kremowa, pełna bakalii. Smakuje podobnie do pieczonego zwartego sernika – przynajmniej ta, którą sama zrobiłam i której przepis czeka na Ciebie niżej.

Polecam ją od serca – nie jest trudna do zrobienia, a surowych żółtek nie trzeba się bać. Sama się bałam i nie lubię przepisów z surowymi jajkami. Jednak tutaj żółtka są podgrzewane ze śmietaną.

U mnie w domu nie było tradycji przygotowywania mazurków czy paschy. Nawet nie wiedziałam o istnieniu tej ostatniej. Jej odkrycie było dla mnie strzałem w dziesiątkę. Smakowity zamiennik pieczonego sernika na świątecznym stole. Pascha wielkanocna to tak naprawdę wyjątkowy sernik na zimno, jak dla mnie najlepszy, bo tych bazie żelatyny czy galaretki… Zjem, ale nie przepadam. Ta forma mnie zachwyciła – pascha wielkanocna na zimno jest przepyszna! 🙂

Aha, nie polecam podawać na takiej papierowej serwetce, mimo że ładnie wygląda. To nie był trafiony pomysł… Szybko namaka od paschy i kroisz ją razem z serem… 😉

Pascha wielkanocna na zimno – składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 2-3-krotnie (używam takiego w batonie 500 g, można kupić w Carrefourze)
  • 5 żółtek
  • 200 g miękkiego masła /temp. pokojowa/
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki posiekanej nożem czekolady mlecznej lub gorzkiej (można pominąć)
  • 1/3 szklanki liofilizowanych truskawek (lub więcej – mogą to też być maliny) (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem tylko do pokrycia i odstaw.
  2. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej śmietankę, cały czas miksując, aż do połączenia.
  3. Przelej masę do garnka, najlepiej z grubym dnem i wstaw na średni ogień. Podgrzewaj, mieszając cały czas, ale nie doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje.
  4. Wlej masę z żółtek i śmietanki z powrotem do misy miksera. Dodaj twaróg, miękkie masło i ziarenka z wanilii. Ucieraj kilka minut mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Dodaj pokruszone w rękach liofilizowane truskawki, ostudzone i odcedzone bakalie oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  6. Durszlak lub duże sitko wyłóż gazą. Przełóż do niego masę na paschę wielkanocną. Wyrównaj. Przykryj twaróg gazą, dociśnij talerzem, spodem do dołu. Durszlak włóż do odpowiednio dużej miski, aby nadmiar płynów, mógł tam skapywać. Wstaw całość do lodówki na noc lub na dobę.
  7. Po tym czasie zdejmij talerz, usuń gazę z góry. Podstaw talerz lub paterę i odwróć durszlak do góry dnem, wysypując gotową paschę. Ściągnij resztę gazy. Udekoruj bakaliami według uznania i podawaj. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.

pascha wielkanocna na zimno z bakaliami

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!