You are currently viewing Najprostsze gofry

Najprostsze gofry

()

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami… Któż ich nie lubi? Dziś mam dla Ciebie bardzo prosty przepis na pyszne gofry, które znikają szybciej, niż zdążysz nasmażyć, zapewniam 😉 Nie trzeba osobno ubijać białek i żółtek, dzięki czemu jest mniej brudzenia i szybciej. Nie są jednak – także z tego powodu – aż tak puszyste, ale chrupkość mają na zadowalającym poziomie. Najlepsze w ciągu kilku godzin od usmażenia.

Przepis podpatrzony u Asi z bloga Smakołyki Asi (ale znaleziony na PrzyslijPrzepis.pl), która proponuje wymieszanie wszystkiego bez miksera. Mi się nie chciało, gdy mikser pod ręką 😉 Robiłam gofry z 5 łyżek cukru i jak dla nas były bardzo słodkie. Jeśli wolisz – tak jak ja – dosłodzić gofry dodatkami, warto dać mniej cukru.

gofry najprostsze przepis

Najprostsze gofry – składniki:

  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę. Wlej mleko, potem olej, dalej miksując, do połączenia.
  2. Mąkę z proszkiem przesiej wprost do miski. Zmiksuj krótko mikserem do powstania gęstej, jednolitej, lejącej masy. Możesz też wymieszać ręcznie, ważne, by ciasto było jednolite i bez grudek.
  3. Na rozgrzaną gofrownicę, lekko posmarowanej olejem przed pierwszą turą, wylej po 1-2 małe chochelki ciasta (używałam takiej do sosów). Smaż ok 3 minuty, aż nabiorą ładnego koloru. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Odłożone gorące na talerz, zaparują od spodu i będą miękkie, a nie chrupiące.

gofry szybki przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.